La ciutat aborda una transformació verda amb més parcs i arbres
S’invertiran quatre milions d’euros en crear noves zones, naturalitzar els patis de les escoles i connectar amb l’entorn natural
Una gran transformació que impregni la ciutat de verd, que connecti l’àmbit urbà amb l’entorn natural, que canviï la duresa dels patis escolars per espais plens d’ombra i que doti la ciutadania de zones verdes on fer esport i relacionar-se. Aquestes són les línies mestres del projecte Sant Boi Respira + Verd, que vol fer entrar la natura a l’entorn urbà amb la creació d’una “columna vertebral que connecti la ciutat amb els espais naturals”, segons ha explicat avui l’alcaldessa, Lluïsa Moret. La batllessa ha recordat que el 60% del terme municipal és terreny agrari, fluvial o forestal, un cinturó verd que ha de penetrar més en la ciutat “per mitigar els efectes del canvi climàtic i treballar a favor de la qualitat de vida”.
Per fer possible aquesta transformació s’invertiran quatre milions d’euros, provinents en el 90% dels fons europeus Next Generation, per actuar en un àmbit de 65.000 m². 26.000 m² corresponen a espais de nova creació, com quatre parcs. El de Primer de Maig connectarà Ciutat Cooperativa i Molí Nou mitjançant un eix verd a partir de la naturalització d’un solar al carrer Primer de Maig. El segon sorgirà de l’ampliació de l’eix verd del parc del Llor i la seva connexió amb espais forestals. El parc de la Riera Roja, a la zona industrial, esdevindrà un espai verd pensat per a l’estada d’adolescents sobretot i la riera de Can Soler, el principal connector ecològic entre la muntanya i el riu, es restaurarà parcialment per recuperar hàbitats de fauna i flora.
S’actuarà, a més, per millorar l’estat de 39.000 m² d’espais ja existents, com els parcs de la Torre del Sol, del Palau de Marianao i el del Puig del Castell, on es plantaran espècies més adaptades al context climàtic. A més, es reforçarà la plantació d’arbres al carrer, es recuperaran espais degradats i es crearan nous eixos verds.
Segons l’alcaldessa, el projecte millorarà la qualitat de vida de la ciutadania. “El pla té una mirada integral, amb una aliança indissoluble entre el sostenible i el saludable”. El benestar físic i social serà general, segons el projecte, i es pensarà també en els més petits, ja que els patis de les 14 escoles públiques tindran més zona d’ombra amb més vegetació. I també es tindrà en compte la salut física i mental, ja que hi haurà horts comunitaris i terapèutics –el parc sanitari Sant Joan de Déu ha participat en el projecte, així com 200 veïns a través d’un procés participatiu.
L’alcaldessa ha destacat les aliances que s’han teixit per abordar aquesta transformació. S’ha treballat també amb la Generalitat i l’Estat, i amb el Centre de Recerca i Aplicacions Forestals i la Universitat Politècnica Catalunya. Aquesta última farà una prova pilot, en aquest context, per fomentar la recerca en l’agricultura urbana.
La dotació amb els fons europeus sorgeix de l’elecció del projecte que ha fet la Fundación Biodiversidad, del ministeri per a la Transició Ecològica. La directora de la fundació, Elena Pita, ha destacat la importància del pla de Sant Boi tot assenyalant que a les ciutats “hi ha desequilibri verd en les zones de renda alta i baixa”. La consellera de Medi Ambient, Sílvia Paneque, ha ressaltat al seu torn la importància de “fer penetrar el verd a la trama urbana de les ciutats” i ha recordat que “Europa ens diu a través dels fons europeus que la lluita contra el canvi climàtic és global i que el progrés serà verd o no serà”.