Medi ambient

METEOROLOGIA

Un fort aiguat nega carrers al litoral sud del Baix Empordà

El litoral del Baix Empordà i la Costa Brava central havia quedat força al marge de les precipitacions aquest setembre, però un fort aiguat ha complicat la circulació aquesta tarda en diversos municipis i nuclis del litoral del Baix Empordà, com ara Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Sant Antoni de Calonge o Calella de Palafrugell. La tempesta ha començat a partir de les 15 h i ha anat guanyant força i extensió estancada sobre l’àrea. A l’estació fixa del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a Castell d’Aro, entre les 16 i les 16.30 hores, han registrat una intensitat màxima de 26 litres per metre quadrat en només mitja hora, 18,7 dels quals en només deu minuts. I deu litres més fins a les 17 h. Al capvespre, els ruixats hi han tornat a irrompre amb força, però sense estralls tan greus

Segons dades d’altres testimonis, amb estacions meteorològiques informals, la intensitat de la pluja podria haver estat superior en alguns indrets, com ara a s’Agaró. Segons les primeres dades, els problemes s’han centrat sobretot en els carrers i zones que s’inunden amb més facilitat, com ara el sector dels Estanys de Platja d’Aro, on l’aigua ha tornat a envair la cruïlla de les avingudes s’Agaró, Costa Brava i Jacint Verdaguer, al giratori del Doctor Trueta, amb aigua embassada a la calçada i voreres, i l’afectació en alguns soterranis. La Policia Local ha recomanat restringir desplaçaments i màxima precaució fins que es normalitzi la situació. El cos policial ha hagut de tallar diversos trams de l’avinguda per l’acumulació d’aigua, tot i que ja els han reobert tots a hores d’ara. I els Bombers han rebut una trentena d’avisos fins a les setis de la tarda relacionats amb incidències de la pluja, tot i que cap d’ells era greu.

El president de l'Associació d'Empresaris de Castell, Platja d'Aro i S'Agaró (AdEM), Manel Canadell, explicava a l'Agència ACN que encara és aviat per fer una valoració, tot i que tenen constància d'establiments afectats per l'entrada d'aigua, "sobretot a entrades i escales". Perquè com que els embornals no han pogut engolir tota la pluja que ha caigut en poca estona, ha estat quan l'aigua s'ha acabat escolant a l'interior de negocis. Canadell diu que això ha passat en punts com l'avinguda de S'Agaró, tot i que també creu que com que "per seguretat" en molts casos el gènere no es troba arran de terra, l'afectació a les botigues aquí serà "menys greu". Sí que concreta, però, que n'hi pot haver d'altres a qui l'aigua els hagi entrat des del sostre, perquè es troben sota alguna terrassa, i que en les properes hores aniran recopilant informació per valorar l'abast de les afectacions de la tempesta. De totes maneres, el president de l'AdEM sí que ha admès que durant el moment àlgid de l'aiguat la situació ha estat "dura", perquè ha caigut molta pluja en poca estona, i que caldrà estar amatents a la meteorologia, perquè les previsions per demà tornen a anunciar ruixats i tempestes a la zona.

Pel que fa a altres poblacions, cap a les 16 h, una petita riuada d’aigua han baixat també a Calella, pel carrer Chopitea, i ha complicat la circulació a l’autovia del Mar, entre Palafrugell, el nucli i Llafranc. A Sant Feliu de Guíxols, l'aigua també baixava amb força per l'eix de la riera de Tueda, segons imatges difoses per les persones que s'han trobat al carrer enmig del xàfec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia