Medi ambient

Els vigilants del gel

Investigadors de la Universitat de Barcelona analitzen el desgel de Groenlàndia, que ha contribuït a l’increment del nivell del mar i afecta el clima a escala mundial

L’equip de recerca ha calculat que només el 2019 es van fondre 560 gigatones de gel, generant l’aigua equivalent a 224 milions de piscines olímpiques

L’emergència climàtica està posant en risc el nos­tre entorn tal com el conei­xem i un dels espais més afec­tats, ja no hi ha cap dubte, serà la costa. La pre­visió més favo­ra­ble és que l’any 2035 tan sols un 54% de las plat­ges cata­la­nes actu­als com­plei­xin les con­di­ci­o­nes d’ample per pro­veir ser­veis d’oci, i que un 9% direc­ta­ment ja no exis­tei­xin. En aquest feno­men que amenaça tant el sec­tor turístic com les pobla­ci­ons que es tro­ben més arran del mar hi inter­vin­dran molts fac­tors, i un serà l’aug­ment ine­vi­ta­ble del nivell del mar, espe­ro­nat del des­gel dels cas­quets polars. Per tant, el que està pas­sant a 4.000 quilòmetres de distància amb gel que es va for­mar fa milers d’anys, tindrà reper­cus­si­ons impor­tants ben a prop. Ho està estu­di­ant un equip d’inves­ti­ga­dors de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, que ha com­pro­vat que en el cas de Gro­enlàndia el des­gel avança amb una rapi­desa alar­mant.

A través de l’anàlisi d’imat­ges cap­ta­des per satèl·lits, han pogut deter­mi­nar fins a quin punt el canvi climàtic està acce­le­rant el procés, amb greus impli­ca­ci­ons no només per a l’Àrtic, sinó també per al clima glo­bal, inclo­ent-hi Europa. Segons aquest estudi, els epi­so­dis de fusió extrema —els períodes en els quals grans àrees de neu i de gel es fonen ràpida­ment— han estat apro­xi­ma­da­ment el doble de freqüents durant els estius de les últi­mes dècades en com­pa­ració amb el període 1950-1990.

La recerca ha estat publi­cada a la revista Jour­nal of Cli­mate de l’Ame­ri­can Mete­o­ro­lo­gi­cal Soci­ety, i mos­tra que durant l’última dècada és quan s’han con­cen­trat més anys de fusió extrema a Gro­enlàndia. Per exem­ple, durant l’estiu del 2012 es van fon­dre 610 giga­to­nes de gel (l’equi­va­lent a 244 mili­ons de pis­ci­nes olímpi­ques), i el 2019 se’n van fon­dre 560 giga­to­nes (224 mili­ons de pis­ci­nes olímpi­ques).

La recerca del grup Antarc­tica, Arc­tic and Alpine (AntAlp) del Depar­ta­ment de Geo­gra­fia de la UB l’han lide­rat els pro­fes­sors i inves­ti­ga­dors Josep Bon­soms i Marc Oliva, l’inves­ti­ga­dor de l’Ins­ti­tut Pire­naic d’Eco­lo­gia (IPE-CSIC) Juan Igna­cio López-Moreno, i Xavier Fettweis, de la Uni­ver­si­tat de Lieja (Bèlgica). El tre­ball ava­lua les xifres de la pèrdua d’aigua de des­glaç que, de mit­jana, ha arri­bat a unes 300 giga­to­nes per any —l’equi­va­lent a un volum d’uns 48 mili­ons de pis­ci­nes olímpi­ques per any— entre els anys 1980 i 2010. La xifra aug­menta fins al 50 % a les zones més fre­des del nord i nord-oest de l’illa. “Aquesta pèrdua de fusió gla­cial super­fi­cial s’ha de sumar a la d’altres pro­ces­sos dinàmics, com el des­pre­ni­ment d’ice­bergs direc­ta­ment al mar i el flux de gla­ce­res cap a l’oceà, tots dos acce­le­rats per l’aug­ment de la fusió”, expli­quen els inves­ti­ga­dors de la UB.

L’Àrtic s’està escal­fant a un ritme qua­tre vega­des supe­rior al mitjà mun­dial a causa de l’aug­ment de gasos d’efecte hiver­na­cle. Els autors de l’estudi expli­quen que l’aug­ment de la fusió està estre­ta­ment rela­ci­o­nat amb epi­so­dis de calor extrema cau­sats per mas­ses d’aire anti­ciclòniques més freqüents, càlides i humi­des pro­ce­dents de lati­tuds més al sud. “Aquests patrons atmosfèrics man­te­nen l’aire estan­cat sobre Gro­enlàndia durant l’estiu, i aug­men­ten la radi­ació solar i redu­ei­xen l’albedo (la capa­ci­tat de reflec­tir la llum solar) de la neu i el gel, cosa que acce­lera encara més l’escal­fa­ment i la fusió”, afe­gei­xen.

Segons els inves­ti­ga­dors, el des­gel està tenint lloc en àrees més ele­va­des del cas­quet de gel, on abans no s’obser­vava fusió de gel entre 1950 i 1990. Aquesta situ­ació ha creat esquer­des i altres can­vis estruc­tu­rals en la capa de glaçada, i aug­menta el risc de des­pre­ni­ments de grans blocs de gel cap a l’oceà. “Els infor­mes climàtics inter­na­ci­o­nals anti­ci­pen un aug­ment sig­ni­fi­ca­tiu de les tem­pe­ra­tu­res a les regi­ons polars, fet que acce­le­ra­ria la tendència que hem obser­vat en aquest estudi”, afe­gei­xen els inves­ti­ga­dors. Tal com explica el pro­fes­sor Marc Oliva, el gel de Gro­enlàndia es va crear durant milers d’anys, els pro­ces­sos geològics abra­cen molt de temps per a l’escala humana, “però en canvi el des­gel l’estem obser­vant en poques dècades”. Tot i que la recerca es fa a par­tir d’imat­ges de satèl·lit, amb l’equip de recerca Oliva es des­plaça cada any a Gro­enlàndia per reco­llir mos­tres de more­nes –les pedres arros­se­ga­des per la gla­ce­res– per poder-les estu­diar i datar. Per tant, també han com­pro­vat in situ aquests efec­tes.

El des­gel de Gro­enlàndia té con­seqüències glo­bals, ja que es tracta d’un dels grans con­tribuïdors a l’aug­ment del nivell del mar i afecta també els patrons de cir­cu­lació atmosfèrica. “Aquests can­vis en els patrons de tem­pe­ra­tura i de pre­ci­pi­tació podrien impac­tar en les acti­vi­tats soci­o­e­conòmiques, els eco­sis­te­mes i poden con­tri­buir a aug­men­tar els extrems climàtics en regi­ons pro­pe­res de l’Atlàntic Nord”, des­ta­quen.

A més, els inves­ti­ga­dors també adver­tei­xen que els esce­na­ris climàtics pro­jec­tats indi­quen un aug­ment d’aquests epi­so­dis: “Això posa en relleu la urgència de reduir les emis­si­ons de gasos d’efecte hiver­na­cle per miti­gar els impac­tes del canvi climàtic en les pròximes dècades”, con­clo­uen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia