medi ambient
Impulsem Lleida denuncia “inacció” de l’anterior Govern en l’aprovació de projectes de renovables
Demanen el desbloqueig d’una situació “inexplicable” i asseguren que compten amb un ampli consens dels municipis
Fins a una quinzena d’alcaldes i representants de consistoris de les comarques de Ponent pertanyents a Impulsem Lleida han denunciat aquest dimecres la situació de “paràlisi” que pateixen diferents projectes d’energies renovables de la demarcació amb el que consideren que són “greus afectacions” per als municipis, ajuntaments i veïns. Apunten que el desplegament de les renovables continua xocant amb “esculls ambientals i urbanístics” que retarden la seva posada en marxa i acusen directament a l’anterior Govern de ser-ne el responsable. Per això han exigit davant Urbanisme de Lleida el desbloqueig duna situació “inexplicable”.
La denúncia s’ha fet durant un acte celebrat davant de la seu de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida. El secretari general de la formació i alcalde de la Granja d’Escarp, Manel Solé, ha explicat que un dels grans reptes del país ha de ser “l’autosuficiència energètica” que passi per consensuar una estratègia en matèria energètica que doni resposta a necessitats econòmiques i empresarials. Això, no s’estaria produint, segons Solé, des de l’anterior legislatura i ha afegit que s’ha entrat en una situació de “paràlisi” que frena qualsevol mena de projecte i d’inversió en renovables.
Per això, han exigit a l’actual Govern que deixi enrere “l’immobilisme” del seu antecessor, que faci una “escolta activa” des de les demandes del territori i que desbloquegi la situació amb la màxima celeritat, amb la finalitat que es doni “l’empenta definitiva” perquè els projectes fotovoltaics i eòlics es puguin dur a terme tal com van ser aprovats en el seu dia.
Segons Impulsem Lleida hi ha una vintena de parcs eòlics i solars pendents d’execució malgrat que disposen des de fa més d’un any de totes les autoritzacions ambientals, energètiques i constructives, però no la urbanística (planificació territorial). El motiu d’aquest retard caldria buscar-lo en la lentitud en l’emissió del Projecte d’Actuació Específica (PAE), que ha d’autoritzar la construcció dels parcs en sòl no urbanitzable, i que segueix pendent d’aprovació per les respectives comissions territorials d’Urbanisme, segons la formació.
Impulsem creu que el resultat d’aquest “immobilisme” i del retard en l’emissió dels permisos, és que no es poden iniciar les corresponents obres, amb la qual cosa la demarcació està patint una paralització d’inversions estimades en 283 MEUR en vint parcs eòlics i fotovoltaics, i que els ajuntaments deixin d’ingressar uns 11 MEUR en concepte d’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i llicències d’obres.
A més a més, asseguren que la nova Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida, que a primers d’octubre va celebrar la primera sessió de la legislatura, va mantenir la seva posició restrictiva, i set dels onze parcs solars i eòlics que es van posar sobre la taula no van rebre llum verda.
Un dels casos que s’han posat com a exemple és el de Maials (Segrià), on el seu alcalde, David Masot, ha precisat que els dos projectes solars existents han estat aprovats pel “100% dels propietaris” de les finques afectades. Masot ha demanat a la Generalitat més agilitat a l’hora de fer els tràmits o que aquests se simplifiquin, perquè els grans perjudicats són els pobles i els seus veïns “que perden oportunitats econòmiques”.
Finalment, els alcaldes han avisat que si Catalunya no disposa d’un projecte global en aquesta matèria, serà dependent energèticament dels projectes de renovables de l’Aragó i de les MAT, que no compten amb el vistiplau ni de la Generalitat ni del govern espanyol.
Els alcaldes han lliurat a Urbanisme un escrit adreçat a Josefina Terés, directora dels serveis territorials a Lleida del Departament de Territori. El document, signat per Antoni Villas i Manel Solé, president i secretari general d’Impulsem Lleida, respectivament, recull la situació i planteja les demandes exposades avui, així com una reunió presencial i urgent amb la consellera de Territori, Sílvia Paneque.