Medi ambient

Antonio Turiel

Físic i investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC

“El que ha passat no es pot qualificar de sorprenent”

“La dana és habitual a l’àrea mediterrània, però, amb l’escalfament global, tendirà a ser un fenomen més extrem, més violent”

“Tenim mètodes per predir-ne l’evolució i l’Aemet va donar la previsió i l’alerta que calia, afirmar el contrari és vergonyós”

S’han fet moltes coses incomplint la llei, s’hauria de revisar l’ocupació de zones inundables

Doctor en física teòrica i investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, amb seu a Barcelona, Antonio Turiel Martínez, resident a Figueres (Alt Empordà), és expert en recursos energètics i exhauriment dels combustibles fòssils.

No es podia preveure l’arribada i l’efecte devastador de l’aiguat del País Valencià?
El que abans es deia gota freda, que ara es diu dana, és un fenomen que té certa recurrència, és relativament habitual a la zona mediterrània. Una dana és una massa d’aire fred a una altura important, entre 5.000 i 9.000 metres, que típicament prové del pol nord. Es forma un embussament d’aire en altura s que baixa cap a les nostres latituds i què passa? Nosaltres tenim una configuració orogràfica que afavoreix que, quan els vents de llevant, que venen del Mediterrani i són càlids i humits, arriben als sistemes muntanyosos, ascendeixen. I aleshores xoquen amb la massa d’aire fred i descarrega. Simplificant molt el mecanisme, és el que passa aquí. Fa trenta anys no era tan fàcil predir què faria una dana, però avui dia és molt diferent perquè tenim ordinadors més potents fent simulacions numèriques, tenim el Centre Europeu de Predicció Meteorològica a mitjà termini, que és d’on s’alimenten tots els centres meteorològics del continent, inclosos l’Aemet i el Meteocat. Amb els mètodes que tenim ara, satèl·lits, mesuraments, etc., això d’ara no és una cosa que no es veiés venir.
Què ha fallat?
Cinc dies abans que passés, l’Aemet ja va comunicar que hi havia un episodi que s’havia de vigilar, que s’acostava una dana realment profunda amb un potencial destructiu molt important. Dos dies abans, emetia alertes grogues, i un dia abans, taronja. El mateix dia a primera hora del matí, l’alerta ja era vermella. La previsió meteorològica, des del meu punt de vista, va ser correcta i encertada, i les alertes es van donar com calia. O sigui, aquí qui ha fallat no ha estat en cap cas l’Aemet. És vergonyós dir qualsevol altra cosa.
Quines particularitats té aquesta dana?
És molt gran. No solen ser bosses tan grans. Aquí, en un moment donat, va arribar a una amplada d’uns 200 quilòmetres. No és normal. I, és clar, al final el que determina la quantitat de pluja i el potencial destructiu és l’extensió de la dana. I el problema és que l’aigua no es queda quieta, baixa. I si plou a la muntanya, què passa? Que, evidentment, l’aigua se’n va per rieres, rierols i rius buscant el punt més baix. I ja hem vist els acumulats d’aigua que s’han produït a baix. Com que és tan gran, i això els models ho reflectien correctament, ha tingut un curs estacionari anòmal, en el sentit que s’ha quedat embussada en una zona durant 24 hores bombejant aigua, aigua i més aigua.
El canvi climàtic afavoreix la violència d’una dana?
La temperatura mitjana al planeta ara mateix ja és un grau i mig per sobre del nivell preindustrial. Si l’aire és a 1,5 graus –més i tot–, això fa que pugui absorbir més vapor d’aigua. De fet, la quantitat d’aigua precipitable al planeta no havia estat mai tan gran. I, combinat amb la temperatura del Mediterrani –dos graus per sobre la mitjana del que teníem en el període 1980-2000–, quan ve un fenomen d’aquests que s’alimenta directament del mar, això implica més energia, més calor, més aigua disponible, més pluges torrencials.

Per tant, tot això que ha passat és conseqüència del canvi climàtic?

Indubtablement. La dana es forma per mecanismes complexos. N’hi ha hagut abans, evidentment, i sempre han estat fenòmens violents. Però sí que podem dir que, a causa de l’escalfament de l’aire i del mar, aquests fenòmens tendiran a ser més extrems, més violents. Per tant, el que ha passat no es pot qualificar de sorprenent, és raonable pensar que pot passar i la lògica és que tu prenguis mesures adequades per fer-hi front. Al final, el risc és molt senzill. El risc s’ha de gestionar, i prou. No hi ha gaire més a dir.

A part de resoldre la urgència immediata, quines altres mesures s’haurien de prendre?
Si vas a l’arrel última del problema, deixar de cremar combustibles fòssils. La mesura és senzilla d’anunciar, difícil de fer. Després, hi ha un altre tema: hi ha hagut moltíssima supèrbia, massa avarícia i s’ha construït en zones inundables. Això és una cosa que és coneguda. No només això, sinó que s’han posat barreres a les descàrregues torrencials. Quan fas una infraestructura–el talús d’un tren o una carretera, per exemple– estàs construint una muralla. I això afavoreix que quan hi ha un desbordament de la llera del riu, forcis l’aigua a anar cap a un altre lloc. Per tant, una cosa que s’hauria de fer, claríssimament, és revisar la planificació de l’ocupació de certes zones, ja sigui per infraestructures o per edificació.
S’hauria de desconstruir?
Sí, sense cap mena de dubte. S’hauria de demolir. Tot això s’ha d’analitzar tècnicament, no es fa d’avui per demà. Hi ha coses que són molt conegudes i n’hi ha, a més, que s’han fet clarament incomplint les directrius que marca, en aquest cas, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Moltes vegades es tracta, simplement, de complir la llei, cosa que aquí sembla que costa.
Hi ha cap precedent d’infraestructura desmuntada?
En països civilitzats, sí. Però, què passa aquí? Que tot el negoci acaba sent construcció, totxana, ciment. Però sí que hi ha precedents fora del nostre país. Són coses que es poden fer , que es fan i que s’han de fer. No ens hauria de tremolar la mà. Al final, què prioritzem? Se suposa que la protecció de la vida de les persones, no? I fent-ho així, a més, és més econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.