medi ambient
El Centre Cousteau de l’Estartit ara hi vol afegir un museu de submarinisme
La Fundació Philippe Cousteau - Unió dels Oceans va anunciar ahir que redefinirà el projecte del centre de formació i recerca anunciat a principis del 2013 per a l’Estartit. Les obres, en aquell moment, semblaven imminents, però fonts de l’entitat atribueixen part del retard a diversos factors. El nou secretari general, l’advocat, enginyer nàutic i professor de la UPC Jaime Rodrigo de Larrucea, admetia la renovació de bona part del patronat i dels socis que hi havien aportat capital, a més de l’aposta per virar cap a l’àmbit científic el timó del centre, i en el rumb correcte, per no topar amb la singladura d’altres institucions públiques o privades de recerca marina ja existents.
Més tard, però, el vicepresident de la fundació, Roger Figueras, avançava algunes de les portes que se’ls estan obrint en el nou partenariat, com ara les converses avançades amb una altra fundació, la Thyssen, perquè hi exposin una col·lecció de peces dedicades al submarinisme i obrir-hi un museu dedicat a la disciplina, que podria ser pioner.
Una altra de les cartes que Figueras diu que volen jugar és l’“acord de cessió, amb el Museu Marítim de Barcelona, de la goleta Far Barcelona, del 1874”. És un vaixell clàssic jakt, construït a Noruega, modificat al llarg del segle XX i acabat de restaurar a principis d’aquest XXI.
Llanxa d’avantguarda
La fundació va rebre ahir les claus d’una primera embarcació diametralment oposada: una llanxa elèctrica de 7 metres d’eslora del model E23 de la prestigiosa empresa catalana De Antonio Yachts. El cofundador de la firma, Marc de Antonio, diu que representa “una nàutica més sostenible”, amb els mèrits de ser “la primera embarcació elèctrica” dissenyada a Catalunya, silenciosa, no contaminant sobre l’aigua i vaixell “oficial” de suport en les regates de la recent copa Amèrica a Barcelona. Tindrà base estable al port de l’Estartit i la destinaran a activitats formatives, divulgatives i de recerca, entre les quals hi ha entroncar amb l’exhaustiva tasca d’observació meteorològica i marina que Josep Pascual encara hi manté després de cinc dècades.
Mentrestant, però, el projecte s’ha de refer de les baixes i de les crítiques locals pel tancament del parc infantil Jocs, un altre dels arguments que els promotors addueixen que, pel retard, va fer encarir el cost del projecte i el finançament bancari. Però al nucli i a Torroella diverses veus creuen que podria haver mantingut l’activitat fins que arrenquessin les obres. L’alcalde, Jordi Colomí, confia en el nou equip i a activar els tràmits per desencallar-lo i potenciar-hi l’activitat formativa, amb “moviment” d’estudiants i científics, a més de turisme sostenible.