Medi ambient

medi ambient

Els propietaris afectats pel parc eòlic Galatea de la Jonquera presenten un recurs per suspendre’n la tramitació

L’Asso­ci­ació de Pro­pi­e­ta­ris Fores­tals de l’Alt Empordà ha pre­sen­tat un recurs d’alçada con­tra l’acord de la Comissió d’Urba­nisme de Girona d’allar­gar el ter­mini per com­ple­men­tar la docu­men­tació urbanística del pro­jecte del parc eòlic Gala­tea pre­vist a la Jon­quera i insta la cadu­ci­tat de l’expe­di­ent. Segons recull l’ACN, l’enti­tat cri­tica que Urba­nisme hagi allar­gat fins a dues vega­des el ter­mini als pro­mo­tors del pro­jecte per pre­sen­tar els reque­ri­ments sol·lici­tats en relació al pro­jecte d’actu­ació específica (PAE), mal­grat que l’expe­di­ent ja havia cadu­cat. El parc eòlic Gala­tea compta amb l’auto­rit­zació de la Gene­ra­li­tat pel que fa a la decla­ració d’impacte ambi­en­tal (DIA) i la cons­trucció; però li queda pen­dent aquest permís.

El Depar­ta­ment d’Acció Climàtica va donar llum verda el gener del 2023 a la DIA del parc eòlic i el juliol pas­sat va auto­rit­zar la cons­trucció el parc eòlic Gala­tea a la Jon­quera i que inclou la ins­tal·lació de nou molins de 200 metres d’alçada cadas­cun. Mal­grat tenir aques­tes dues parts apro­va­des, al pro­jecte li fal­tava el vis­ti­plau d’Urba­nisme.

El juliol del 2023 la comissió va sus­pen­dre l’apro­vació defi­ni­tiva del PAE “fins al com­pli­ment d’un seguit de pres­crip­ci­ons per part de la seva pro­mo­tora”. Ales­ho­res, es donava un ter­mini de tres mesos per pre­sen­tar-ho i s’aler­tava que sinó que pro­dui­ria “la cadu­ci­tat de l’expe­di­ent”. El que, a la pràctica, supo­sa­ria començar la tra­mi­tació des de zero.

Gai­rebé un any després, aquest mes de juny, l’asso­ci­ació va deci­dir com­parèixer en el procés i va dema­nar que es declarés la cadu­ci­tat del tràmit perquè havia pas­sat un any sense que els pro­mo­tors pre­sen­tes­sin la docu­men­tació. En lloc d’això, denun­cien, Urba­nisme va adop­tar un acord el 24 de juny fent un nou reque­ri­ment a l’empresa perquè “com­ple­mentés el PAE amb les pres­crip­ci­ons reque­ri­des” i li donava un nou ter­mini.

Els pro­mo­tors van pre­sen­tar nova docu­men­tació però, segons l’enti­tat, aquest mes de novem­bre la Comissió d’Urba­nisme ha tor­nat a sus­pen­dre la tra­mi­tació i li reque­rei­xen nova infor­mació. “De fet, d’ofici han dema­nat alguns infor­mes com­ple­men­ta­ris a d’altres orga­nis­mes”, expli­ques des de l’asso­ci­ació. De nou, però, li donen un ter­mini de tres mesos per com­ple­men­tar-la.

Ara, els pro­pi­e­ta­ris fores­tals han pre­sen­tat un recurs d’alçada con­tra l’últim acord d’Urba­nisme del juliol en què, en comp­tes de decla­rar la cadu­ci­tat de l’expe­di­ent, acor­dava un nou ter­mini.

L’enti­tat, que agrupa 130 pro­pi­e­ta­ris i una superfície de més de 14.000 hectàrees, va enge­gar una cam­pa­nya a finals de l’any pas­sat con­tra el parc i en favor de la cre­ació del Parc Natu­ral de l’Albera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.