Medi ambient

medi ambient

Alliberen una cinquantena més d’esturions a l’Ebre per recuperar-ne la presència

Si ara fa un any es van alliberar 44 exemplars d’esturions europeus al riu Ebre per poder-ne recuperar la població, avui s’ha repetit l’operació amb 50 peixos més. Es fa en el marc d’un pla pilot de recuperació de l’esturió europeu a Catalunya, l’Estat espanyol i la Mediterrània occidental. Els responsables del projecte europeu Life Migratoebre, calculen que dels primers esturions, una tercera part va romandre a l’estuari de l’Ebre fins a finals de gener i dos terços se’n van anar a mar immediatament. Durant els pròxims sis mesos, es farà seguiment dels animals gràcies a un sistema d’ultrasons. I és que des del novembres’han estat a les instal·lacions del Centre d’Aqüicultura de l’IRTA, on s’estaven aclimatant. En aquest temps se’ls han implantat una marca externa i emissors d’ultrasons, perquè investigadors del CERM puguin fer el seguiment dels seus moviments durant un mínim de 6 mesos, fet que donarà informació sobre el seu comportament a l’Ebre.

Aquest tipus de peix es va extingir a l’Ebre a mitjan segle XX, igual que en altres rius, a conseqüència de la sobreexplotació pesquera, la contaminació i la construcció de preses i assuts, que van limitar el seu accés a les àrees de reproducció. Els esturions, més enllà de ser coneguts per a l’obtenció del caviar, van aparèixer a l’època dels dinosaures. Actualment, els esturions d’arreu del món estan en perill crític d’extinció.

El secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha destacat “la importància de la restauració d’aquesta espècie que s’havia extingit” i ha explicat que “la intenció és anar fent més alliberaments a mesura que des de França puguin anar augmentant-ne la reproducció fins que es pugui consolidar una població viable al riu Ebre”.

Per la seva banda, Marc Ordeix, coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la Universitat de Vic, ha afirmat que “a partir d’ara caldrà estudiar el comportament dels exemplars alliberats i, per això, en aquest segon alliberament hem incrementat les mesures de seguiment i hem instal·lat unes boies amb uns receptors al mar per conèixer el seu comportament marí, que potser és l’etapa més desconeguda d’aquesta espècie”.

Finalment, des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Jaime Castañer de Diego, de la Subdirecció General de la Biodiversitat Terrestre i Marina, ha posat en valor la tasca feta en els darrers anys a través del projecte europeu i ha destacat la importància d’aquest tipus d’iniciatives per afavorir la biodiversitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.