Pèrgoles per protegir-se del sol
Una dotzena de municipis del Gironès cobriran espais a l’aire lliure per resistir a les temperatures altes
Les estructures serviran per fer-hi activitats com ara mercats i casals, i les cobertes, per generar energia
El govern concedeix 2,2 milions de subvencions als ajuntaments, que tenen el suport del Consell Comarcal
Les ombres guanyaran espai en una dotzena de municipis de la comarca del Gironès. Una col·laboració entre ajuntaments i el Consell Comarcal del Gironès ha permès rebre subvencions de la Generalitat de Catalunya per valor de 2,2 milions d’euros. Les cobertes i els espais d’ombra augmentaran a Llambilles, Sant Gregori i Sant Martí Vell, entre altres municipis. Els consistoris es van presentar a convocatòries de subvencions del Departament d’Acció Climàtica, que finançarà part de les obres. El càlcul total de les obres que es faran a la comarca és de 3,1 milions d’euros i, per tant, en funció de la superfície i del que es vulgui fer, els consistoris hi hauran d’aportar diners.
Un dels pobles que s’han apuntat als espais és Llambilles, de 750 habitants. La pèrgola o “refugi climàtic” –en paraules de l’alcalde, Josep Maria Vidal (Junts)– s’instal·larà al costat del nou espai cívic L’Estació. La nova instal·lació, de 152 m² de coberta, formarà part de la comunitat energètica que integraran el pavelló municipal i L’Estació, que ja tenen plaques. El nou espai cívic entrarà en servei diumenge, però s’inaugurarà de manera oficial al gener.
Vidal recorda que l’Ajuntament volia millorar la pista esportiva a l’aire lliure, que ha estat traslladada. I la futura pèrgola, amb plaques solars, forma part de la millora. L’espai servirà d’aixopluc per a les parades del mercat setmanal (dels diumenges) i com a base per ampliar la comunitat energètica. La pèrgola té un cost de 85.773 euros (sense IVA).
Llambilles, entre Quart i Cassà de la Selva, és un dels tretze municipis que van sol·licitar la subvenció a la Generalitat. Hi ha un total de quinze projectes –n’hi ha dos a Sant Gregori i dos a Fornells de la Selva–, i la resta de pobles que augmentaran l’ombreig són els següents: Sant Martí Vell, Juià, Campllong, Bordils, Sant Julià de Ramis, Quart, Bescanó i Llagostera. A Sarrià de Ter el Consell ha ajudat a establir les bases de l’estructura i el consistori acabarà els tràmits.
La presidenta del Consell Comarcal del Gironès i alcaldessa de Fornells de la Selva, Sònia Gràcia (Junts), explica que l’ajut del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat s’ha hagut de gestionar a través dels ajuntaments, perquè l’ens supramunicipal no podia sol·licitar les subvencions. “Ara el que ens han demanat els ajuntaments és que nosaltres els fem els projectes i els ajudem a posar-ho a licitació. Llavors ells ja ho faran. La subvenció, la tenen els municipis.”
Per Gràcia, el cas de les pèrgoles exemplifica la situació en què es troba els consells comarcals i que ja havia exposat en aquest diari la setmana passada. “La sol·licitud la fa l’Ajuntament, però la gestió de la tramitació la fa el consell i la comunitat energètica la fan des del consell”. L’ens comarcal té des de fa anys l’Oficina de Transició Energètica, que ha vehiculat aquest ajut. “L’obra no la podem fer nosaltres perquè la subvenció va dirigida als Ajuntaments i l’ha de licitar l’Ajuntament, però nosaltres els donem suport. És un servei més que nosaltres donem als ajuntaments, tot i que nosaltres no hem rebut aquesta subvenció”.Gràcia recorda que els consells, tot i estar infrafinançats, són al costat dels pobles. “El més proper a l’Ajuntament petit és el Consell Comarcal, no la Diputació. Una altra cosa és que vagi a un altre ens, però primer ve a demanar ajuda al consell.” El 2025, el Consell del Gironès tindrà un pressupost de 42,8 milions d’euros (incloent-hi el Consorci de Benestar Social Salt-Gironès i l’Escola de Música).
A Sant Martí Vell es preparen
A Sant Martí Vell, entre Bordils i Madremanya, van treure un aparcament i l’espai lliure, protegit del sol per la futura estructura i en ple massís de les Gavarres, servirà de punt de trobada per a veïns de totes les edats. L’alcalde, Robert Vilà, té moltes esperances posades en el projecte. A més, creu que els municipis s’han de preparar per al canvi climàtic. Afirma que els costarà uns 400.000 euros perquè van demanar diners al pla únic d’obres i serveis (Puosc) de la Generalitat per fer els fonaments i han rebut ajuts de la Diputació de Girona i d’Acció Climàtica. En això últim han rebut el suport del Consell Comarcal del Gironès. “Sense el Consell, els municipis petits no ens en sortiríem”, afirma Vilà. Al poble, hi viuen 274 persones.
El futur espai d’ombra ha de servir perquè l’escoleta que tenen al poble per a mainada de fins a 3 anys pugui experimentar amb plantes i animals a l’aire lliure, sigui alhora un punt de reunió per a àpats i celebracions amb la gent gran i a l’estiu sigui l’espai del casal (“el casal del bosc”, en diuen a Sant Martí). L’Ajuntament ha tingut converses amb el Consorci de les Gavarres i la col·laboració dels tècnics municipals en l’obra. Vilà és alcalde del poble des de l’any passat per Treballem per Sant Martí Vell-Acord Municipal, llista vinculada a ERC.
Estructures amb acabats de tot tipus
Els ajuntaments de la comarca són els beneficiaris de les pèrgoles i els muntatges i els que executen les obres, però a l’hora de fer la sol·licitud, la tramitació de la documentació i, més endavant, la contractació i la justificació de l’obra feta, reben el suport dels serveis tècnics del Consell Comarcal del Gironès.
La imatge d’aquesta peça és el projecte de base d’inici del Consell. En funció de les necessitats, s’adapta al que demanen els equips de govern. A Campllong, per exemple, es preveu una pèrgola d’un mòdul estructural únic de planta de quatre metres d’alçària, amb quatre pilars i quatre bigues metàl·liques, que pot ser “replicat, agrupat i organitzat als diversos emplaçaments tot respectant-ne les preexistències: arbrat, parterres, instal·lacions i mobiliari urbà”.
Segons el projecte de base, els acabats inclouen des de taulons de futa, malles de camuflatge i ombreig fins a plantes enfiladisses i la cobertura amb panells fotovoltaics. A Campllong projecten una estructura amb sis mòduls agrupats, tres amb plaques fotovoltaiques i tres amb cobertura de xarxa de camuflatge.