infraestructures
A licitació les obres per la nova depuradora d’aigües residuals de Vila-rodona
El contracte de l’ACA per a la instal·lació de tractament biològic té un pressupost de 5,6 milions d’euros
Les actuacions també contemplen la creació d’un col·lector que reculli les aigües residuals provinents de la xarxa de clavegueram
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha tret a licitació el contracte per a executar les obres de la depuradora de Vila-rodona, a l’Alt Camp. Les actuacions tenen un pressupost de licitació de 5,6 milions d’euros, i es poden presentar ofertes fins el 25 de gener de 2025. Els treballs preveuen la construcció d’un col·lector que reculli les aigües residuals provinents de la xarxa de clavegueram i que tindrà una longitud superior als 500 metres. Pel que fa a l’estació de bombament, que s’encarregarà de traslladar les aigües residuals fins a la depuradora mitjançant una canonada d’impulsió, estarà dimensionada per assumir el triple del cabal de disseny, podent així assumir una part de l’aigua de pluja.
La depuradora projectada tindrà una capacitat de 410 m3/dia i consistirà en un tractament de tipus biològic, amb reducció de nitrogen. Està dissenyada per a garantir les necessitats de sanejament actuals i futures. L’aigua tractada serà aportada al riu Gaià, incrementant així la seva qualitat ambiental. Pel que fa a la línia de fangs, aquests es tractaran a través d’un sistema de rizocompostatge, combinant les fases de deshidratació i mineralització aprofitant les propietats de la canya plantada.
Sanejament a Catalunya
Actualment hi ha 564 depuradores actives a Catalunya, garantint el sanejament del 97,3% de la població. Pel que fa a l’Alt Camp, la comarca disposa de 9 depuradores actives, que garanteixen el sanejament de prop del 77% de la comarca. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.