MEDI AMBIENT
L’aigua del tram baix de l’Ebre s’escalfa dos graus en l’última dècada
En l’última dècada, la temperatura de l’aigua del tram final del riu Ebre ha augmentat dos graus centígrads com a efecte del canvi climàtic, que també provoca la tendència del cabal a disminuir. A més, s’ha detectat un increment de la conductivitat de l’aigua per la presència de més compostos salins. Aquestes són les primeres conclusions –recollides per ACN– del projecte europeu d’investigació SafeCREW, en el qual participa el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i el centre tecnològic Eurecat. En el marc d’aquest projecte, un centenar d’experts del sector hidràulic a Catalunya s’han reunit a l’estació potabilitzadora del CAT a l’Ampolla per debatre sobre l’impacte del canvi climàtic en els processos de tractament de l’aigua.
A part del CAT i Eurecat, en la recerca hi participen nou entitats europees més, de països com Itàlia, Alemanya i Ucraïna. Compta amb un pressupost de quatre milions d’euros i ha de permetre conèixer els efectes del canvi climàtic en aigües superficials i subterrànies, i la incidència que això tindrà en les propietats del recurs, en els processos de tractament i en la distribució.
La recerca va començar el 2022. Amb SafeCREW s’han analitzat dades relatives del tram final del riu Ebre dels últims vint anys i s’ha constatat l’escalfament de l’aigua i l’augment de la conductivitat per l’increment de la concentració de sals. Les primeres conclusions també assenyalen que a l’Ebre, com a la resta de rius, “la qualitat i la quantitat de l’aigua és cada vegada més fluctuant” i que si es manté aquesta tendència, “caldrà transformar i adaptar els processos de potabilització”. Els últims dos anys s’han fet campanyes de mostreig al riu i a la xarxa de potabilització del ministransvasament de l’Ebre i també a l’aigua servida. Els investigadors han dut a terme estudis de procés i models físics i de dades per predir la qualitat de l’aigua. També s’han instal·lat nous equips d’anàlisi en línia, com uns nous sensors de trihalometans, que mesuren la qualitat de l’aigua de manera contínua.
El Consorci destaca que el sistema ofereix “una visió panoràmica de l’evolució de la qualitat de l’aigua al llarg de tot el procés de captació, tractament i abastiment”. Coneixent “l’evolució de les propietats de l’aigua durant els diferents processos operatius” a l’Estació de Tractament (ETAP) de l’Ampolla, es pot detectar, per exemple, en quines fases es redueix més quantitat d’elements orgànics i es pot optimitzar l’ús de productes de desinfecció, com pot ser el clor. El CAT vol “reduir al mínim” aquests subproductes que es generen.
El projecte també crearà “models predictius” i “sistemes resilients” per potabilitzar aigües subterrànies i superficials sense incrementar les quantitats de productes de desinfecció; o traçarà patrons de comportament del cabal del riu per ajustar el procés de potabilització segons les característiques de l’aigua captada en cada moment. Els experts d’Eurecat han afegit que el canvi climàtic també afecta les “activitats humanes que impacten al riu” i que estudis com SafeCREW permetran conèixer millor l’aigua i “millorar i optimitzar els processos de tractament” per garantir que arriba als consumidors amb la màxima qualitat.