Medi ambient

contaminació

L’OMS considera que la qualitat de l’aire va millorar en el món en els últims deu anys

Segons l’OMS, uns 2.100 milions de persones estan exposades a nivells de contaminació perillosos en les seves pròpies llars per l’ús de sistemes de calefacció o de cocció d’aliments amb altes emissions

La qualitat de l’aire va millorar en el planeta des de 2015 si bé encara hi ha zones vermelles, segons ha assegurat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la Segona Conferència Mundial sobre Contaminació Atmosfèrica i Salut que conclou aquest dijous a la ciutat colombiana de Cartagena.

Així ho ha manifestat la directora del Departament de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l’OMS, María Neira, qui ha assenyalat que “s’ha millorat globalment, amb zones encara vermelles molt importants”.

La funcionària ha explicat en una roda de premsa que el món ha “avançat en el monitoratge” perquè “ja hi ha més conscienciació sobre com monitorar la qualitat de l’aire”. “També hi ha més demanda dels ciutadans de saber com és aquesta qualitat d’aire, hi ha més intervencions a escala de ciutats respecte a zones verdes”, ha agregat.

Neira s’ha referit al cas de la Xina, país del qual ha dit que ha tingut “grans progressos” en el millorament de la qualitat del seu aire. “La Xina era un dels països més contaminats del món i en aquest moment estan demostrant d’una manera científica comprovable que estan reduint els seus nivells de contaminació d’aire. Per tant, sí que es pot fer”, ha expressat.

En contrast amb els avanços obtinguts pel gegant asiàtic, “l’Índia continua tenint grans dificultats i desafiaments per a controlar (la qualitat de l’aire) i les ciutats més poblades a l’Índia continuen estant en la llista vermella, entre les més contaminades”, ha dit.

Neira va afegir que a Àfrica es tenen “problemes de monitoratge de qualitat de l’aire”, i per això l’OMS d’aquest continent el que té són “estimacions perquè no hi ha monitoratge molt eficaç”.

“Ens queda molt per fer, però sí que veig grans progressos des de 2015”, ha afirmat Neira que espera que aquesta millora de la qualitat de l’aire sigui “exponencial”.

En la reunió a Cartagena participen autoritats i acadèmics de tot el món que des de dimarts passat debaten sobre els riscos per a la salut de la contaminació de l’aire, un problema que causa set milions de morts cada any.

Contaminació per ús de llenya

Per la seva banda, la representant a Colòmbia de l’OMS i de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), Gina Tambini, ha destacat que els països de la regió van aprovar “el pla d’acció per a les Amèriques sobre salut i qualitat d’aire que segueix el full de ruta actualitzat de l’OMS”.

Tambini s’ha referit a la iniciativa del director de l’OPS, Jarbas Barbosa, de “treballar per a l’eliminació de l’ús de llenya per a cuinar”.

Segons l’OMS, uns 2.100 milions de persones estan exposades a nivells de contaminació perillosos en les seves pròpies llars per l’ús de sistemes de calefacció o de cocció d’aliments amb altes emissions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia