AIGUA
La pagesia vol refer-se, com la reserva hídrica
L’evolució de les reserves dels embassaments de les conques internes s’ha doblat en qüestió de setmanes. Del 30% fins a superar el 60% de la capacitat mitjana, però amb resultats desiguals. Foix i la Baells ja fa dies que desguassen aigua, però a la Llosa del Cavall (53%) i la conca del Ter, que ara mateix se situaria en un nivell similar sense comptar-hi les aportacions de les reserves de neu, el balanç és positiu, però encara magre per cantar victòria.
La recuperació a Sau ha estat de les més espectaculars, del 6% a finals de febrer fins a superar el 66%, dos terços de la seva capacitat, tot i que a Susqueda, també al Ter, hi ha millora però molt més discreta. La situació també és optimista a Darnius-Boadella, on les reserves ja van pel camí de quadriplicar-se. Del migrat 16% del febrer, ja se situen al voltant del 63%, i un any enrere estaven en l’11%, tot i que els aqüífers encara no s’acaben de refer. Però la situació continua mig encallada als dos grans embassaments tarragonins, Siurana (23%) i Riudecanyes, que ahir va aconseguir superar el 50%.
L’horitzó no s’acabarà d’aclarir fins a la pròxima reunió de la comissió de desembassament, el 4 d’abril, però la pagesia reivindica, alhora, un millor tracte davant futures restriccions. No volen tornar a quedar al darrere del sector turístic –només controlat per les etèries mitjanes municipals de consums d’aigua per habitant– o les indústries (amb un 25% de reducció). El govern ja ha avançat alguns detalls, com ara que moltes comunitats de regants que acumulen dos anys de pèrdues s’hi podran tornar a posar amb certa normalitat, o la intenció d’allargar la tancada d’aixeta a aprofitaments hidroelèctrics fins que la situació millori en aquells embassaments que tot just estan a la meitat o arriben als dos terços de la capacitat total.
Tarragona encara pateix
Des del sindicat Unió de Pagesos, el delegat d’aigua al Camp de Tarragona, Martí Macias, parla tant en nom de la comunitat de Riudecanyes, de la qual és regant, com del Priorat, on l’escenari ha millorat als pantans de Guiamets, Margalef o Siurana, però continua reivindicant que no s’aturin les obres previstes i en curs per connectar-los tant amb la conca de l’Ebre com amb la del canal Garrigues-Sud.
Pel que fa a Riudecanyes i el camp tarragoní, Macias alerta de la salinització d’aqüífers, que ha agreujat la situació de molts conreus d’avellaners que acumulen tres anys de reg insuficient o deficient. “Els arbres no creixen” o han deixat de produir. I per a aquesta campanya, “les reserves de Riudecanyes ara mateix donarien per a dos o tres regs en temporada d’estiu”. És per això que alguns productors es plantegen tirar la tovallola o optar per replantar oliveres, i reclama que tiri endavant el projecte per aprofitar aigua regenerada de la depuradora de Reus, que, malgrat tot, en el millor dels casos no s’enllestiria fins al 2028.
A la conca del Ter, la reivindicació també és reduir la dotació d’aigua que se’n va cap al consum de boca de la regió metropolitana de Barcelona, i a l’Alt Empordà, l’objectiu és començar a recuperar una mínima normalitat, per bé que el portaveu comarcal d’UP, Xavier Frigola, manté encara la prudència en espera que es consolidi el canvi de tendència durant la primavera.