Reivindiquen amb una caminada “l’ús públic de camins immemorials” de Badalona
Una caminada de protesta per la Serralada Marina, ha reivindicat avui “l’ús públic de camins immemorials” de Badalona. Així ho ha afirmat la membre d’Ecologistes en Acció de Catalunya, Rosario Leva, una de les entitats impulsores de la iniciativa. L’acció pretén “conscienciar” la ciutadania de la importància d’aquestes rutes i que figurin en l’inventari municipal. Leva ha recalcat la necessitat que s’incorpori en aquest apartat, perquè “no té la mateixa seguretat jurídica” per a la seva conservació que si s’inclou en el catàleg. Prop d’una vuitantena de persones han completat els 10 quilòmetres de recorregut, en una jornada que s’ha completat amb activitats per a infants i una botifarrada popular.
Leva, segons recull l’ACN, ha carregat contra el consistori badaloní per haver elaborat “un inventari miserable”. L’activista ha explicat que l’empresa contractada per l’administració local per estudiar aquests camins en va detectar una quarantena i se n’han considerat dos completament i, parcialment, uns vuit. La controvèrsia entre Ajuntament i defensors d’aquests espais és que, segons ha precisat Leva, el consistori compta aquells que “passen per finca municipal” i les organitzacions reclamen que es considerin també “els drets”.
“Aquests camins són d’ús públic des de temps immemorials”, ha insistit i, per tant, sota el seu criteri, “han d’estar reconeguts a l’inventari com a béns de domini públic”. En aquest sentit, Leva ha fet èmfasi que si no es troba dins aquest reconeixement “no es pot posar al registre de la propietat” i ha avisat que “la Serralada de Marina és un terreny que hi ha molt interès per construir”. A més, ha indicat que és “un pulmó” d’aquesta zona per a “molta gent, especialment els caps de setmana”.
Leva ha concretat que en el recompte fet per l’Ajuntament de Badalona no s’han inclòs passos com el de Sant Jeroni, que “és indiscutible que és un camí públic des del temps ibers”; ha recalcat. Tampoc el camí de Can Mas, que la justícia va obligar el propietari a reobrir, ha recordat l’activista. Així com un tram del GR, un camí que creua la costa mediterrània, i fins a Andalusia.
L’origen de la protesta ve del ple del 2 de desembre de l’any passat, quan es van aprovar definitivament el catàleg de camins d’ús públic i l’inventari de camins municipals. El plenari va donar llum verda que figuressin la totalitat dels camins de la Conreria i de la Pelleria, mentre que va aprovar que s’incloguessin parcialment una vuitena de senders com ara el del Turó d’en Boscà, de Can Ruti, Torrent Pregon i de Ca n’Oms, entre d’altres. L’informe del consistori incidia en el fet “caldria revisar la nomenclatura dels camins”. En aquest sentit, destacava que “les diferències en el nom” en el llistat del catàleg i de l’inventari municipal.
L’acció s’ha celebrat en el marc del Dia Internacional dels Camins Públics i dels Camins Ramaders, i dins el Dia de les Vies Pecuàries 2025, que promou la Plataforma Ibèrica pels Camins Públics. Alhora, dins la campanya que Ecologistes en Acció duu a terme, des de 2020, perquè els ajuntaments elaborin els inventaris de camins. La membre de l’entitat ha reconegut que “s’ha avançat bastant”, però que encara “falta molt per fer”.