Ciència
“Reviuen” el llop fer de ‘Joc de Trons’
Una biotecnològica nord-americana edita genèticament tres cadells de llop gris perquè s’assembllin a l’‘Aenocyn dirus’, extingit fa mil·lenis
L’animal va inspirar l’escriptor George R. R. Martin enla seva popular saga literària
L’empresa biotecnològica nord-americana Colossal Biosciences ha anunciat el naixement de tres cadells de llop gris modificats genèticament per assemblar-se fenotípicament a l’Aenocyn dirus, una espècie de llop gegant que es va extingir fa més d’onze mil anys.
La companyia ha utilitzat ADN provinent de fòssils per editar una vintena de gens del llop gris, com una dent de fa 13.000 anys i un crani de 72.000, per donar als cadells algunes de les característiques dels antics llops fers. Segons Colossal, aquests animals eren un 25% més grans que els llops grisos, tenien pèl clar i gruixut i unes mandíbules més fortes, uns trets que han recreat als cadells.
Aquests cànids desapareguts van inspirar els emblemàtics llops de la saga literària de George R. R. Martin Cançó de gel i de foc, i la posterior sèrie televisiva Joc de Trons.
Els primers llops huargs “desextingits” són dos mascles, Ròmul i Rem, i, posteriorment, una femella, a la que han batejat com a Khalessi, el nom de la protagonista de la sèrie de fantasia, i que ara té dos mesos. De fet, Martin és assessor cultural de Colossal. Les tres cries es troben en una reserva ecològica amb vigilància permanent, l’ubicació de la qual no ha estat revelada per protegir els animals, segons Colossal .
Els seus avantpassats prehistòrics van viure als continents americà i asiàtic durant el Pleistocè, fa entre 3,5 i 2,5 milions d’anys, i es van extingir al final de l’última glaciació, fa uns 13.000 anys.
La mateixa companyia va anunciar fa un mes que havia creat un ratolí amb el mateix pelatge que els mamuts, que es van extingir fa uns quatre mil anys.