Medi ambient

medi ambient

Les pluges disparen les larves de mosquit al Delta i fan avançar el tractament

Les avionetes ruixaran 2.000 hectàrees d’arrossars i 5.500 hectàrees d’espais naturals, mig miler més de l’habitual

El pressupost de les tasques també augmentarà un 10%, arribant a ser de 1,2 milions d’euros

Quan plou hi ha més aigua, i més possibilitats de reproducció i proliferació de les larves del mosquit. Les pluges i llevantades del mes de març, han deixat bones reserves a les zones naturals com al delta de l’Ebre i han fet avançar el tractament en contra les larves tres setmanes, aproximadament. De fet les tasques en contra de les larves de mosquit començaran aquest divendres. Els resultats de les prospeccions i mostrejos que els tècnics van començar a fer a principi de març advertien que els focus larvaris estaven molt desenvolupats. Aquests espais naturals són els que es ruixen “per minimitzar” la població adulta que en sorgirà després.

Primer tractament abans de Setmana Santa

El president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre- COPATE-, Ivan Garcia,confia que aquest primer tractament sigui efectiu per iniciar “amb normalitat” la campanya turística, tot i que es fa a les portes de la Setmana Santa. El COPATE fumigarà mig miler d’hectàrees més d’espais naturals del que és habitual, fins a les 5.500. “No parlem de superfície, sinó de les vegades que podrem arribar a tractar cada vegada que apareguin aquestes larves”, ha remarcat la directora de Salubritat del COPATE, Montse Masià. Al mes de juny, quan els arrossars ja estaran inundats i es donaran les condicions perquè apareguin allí larves de mosquits, també s’iniciaran els tractaments als camps agrícoles més pròxims als nuclis urbans. La superfície a tractar és d’unes 2.000 hectàrees.

Els tractaments contra els mosquits al delta de l’Ebre estan limitats per data fins al 15 d’agost, per no afectar la collita de l’arròs i en aquest període de temps se’n solen fer quatre, o un màxim de cinc. El producte utilitzat per eliminar les larves de mosquit és un biolarvicida d’origen natural, el Bacillus thuringiensis israelensis (Bti). Aquesta substància actua únicament quan les larves ingereixen les partícules, i no afecta la resta d’organismes aquàtics.

Enguany el pressupost és d’1,2 milions d’euros. El paguen un 25% els municipis afectats, un 25% la Diputació de Tarragona i la resta el Govern. El COPATE està treballant per renovar el conveni de quatre anys amb la Generalitat de Catalunya que garanteix el pressupost d’aquests tractaments, també el de la mosca negra al riu Ebre, i que acaba enguany. Garcia ha avançat que es vol tenir el conveni a punt per vincular-ho a uns nous pressupostos i evitar que “l’any que ve no s’hagi de retardar l’inici dels tractaments”, ja que si es va tard, les plagues de mosquit i mosca es descontrolen i acaben generant un problema de salut pública.

Canals secs

La directora de l’àrea de salubritat del Consorci, Montse Masià, ha agraït també la col·laboració del regants, sobretot de la Comunitat de la Dreta de l’Ebre, que han ajudat a fer “tractaments sense producte”, obrint les sortides d’aigua cap al mar per eliminar focus larvaris. Sense aigua, s’assequen els canals de reg i s’evita que hi creixin les larves. “Són un tipus de tractaments que, encara que no es vegin, també són molt eficaços”, ha remarcat Masià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]