Medi ambient

MEDI AMBIENT

Aprovació definitiva del segellat del Càstor, una dècada després

L’autorització definitiva per tancar i segellar la plataforma Castor s’ha publicat avui al BOE per part de la direcció general de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica. En la resolució es dona llum verda als treballs, que ja tenen la declaració d’impacte ambiental aprovada des de fa dos anys, i que executarà una plataforma danesa que s’ha traslladat a la zona del fallit magatzem submarí de gas.

L’autorització, vàlida per a cinc anys, requereix a Enagàs una cobertura per responsabilitat civil de 50 milions d’euros, un verificador independent que “validi” totes les fases del procés de tancament, i aplicar un programa de vigilància ambiental amb informes setmanals.

Enagàs ja té l’autorització per poder substituir els segells provisionals dels tretze pous del magatzem Castor que es van instal·lar l’abril de 2016, per taps de ciment definitius. Es col·locaran 37 taps de ciment, 22 de mecànics i 15 amb “tècnica PWC”, és a dir amb explosions controlades. La durada estimada del procés és d’entre 6 i 8 mesos. Els treballs s’han distribuït en “fases i lots” que tindran el seguiment d’una comissió mixta de representants del Govern i l’Estat.

Aquesta resolució dona inicia al desmantellament, aprovat pel Consell de Ministres el 2019, d’un projecte que fa més d’una dècada que està aturat, a causa dels sismes registrats l’any 2013 quan es va començar a injectar gas al magatzem submarí que ara es tanca. Es farà amb la plataforma marina Noble Resolve, que segons informa ACN ja va viatjar fa uns dies des de Dinamarca fins al Castor, passant pel port de Tarragona on es va descarregar d’un buc especialitzat.

La resolució estableix una sèrie de requisits tècnics, ambientals, administratius i de seguretat que Enagás haurà de complir en el segellament. Totes les fases han de ser avalades per “un tercer independent” i “assegurar la conformitat” a les certificacions estàndards internacionals. Els tretze pous submarins del magatzem Castor han de quedar “totalment aïllats” de “les formacions amb potencial de flux de gas o altres fluids”. Durant el segellat, es farà un monitoratge sísmic i s’aplicarà un programa de vigilància ambiental, amb informes setmanals.

A més a més, Enagás haurà de presentar informes tècnics detallats al final de les operacions, en un màxim de dos mesos després de la clausura dels pous. La documentació tècnica s’haurà de lliurar al registre tècnic d’hidrocarburs, incloent-hi informes geològics, proves de producció i registres digitals. Davant de qualsevol incompliment, el Ministeri pot revocar l’autorització, que un cop efectiva autorització, i un cop efectiva l’autorització retornarà les garanties econòmiques constituïdes per la retribució del gas matalàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]