MEDI AMBIENT
Ca l’Anita de Roses serà un centre de conservació de nius de tortuga marina
El projecte és fruit d’un conveni entre la UVic-UCC i el consistori rosinc
La nova seu centralitzarà les activitats del Centre Tecnològic Beta relacionades amb aquest rèptil marí
Roses tindrà una seu dedicada a la gestió i conservació dels nius de tortuga marina, arran del conveni que s’ha signat aquest matí entre l’Ajuntament de Roses i el Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) .
El nou espai s’ubica a Ca l’Anita i centralitzarà l’activitat d’aquest centre d’investigació relacionada amb les tortugues careta (Caretta caretta).“Aquest espai a Roses és una nova oportunitat que permetrà continuar impulsant la recerca, la protecció i la divulgació de les tortugues marines”, ha afirmat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque que ha assistit a la signatura del conveni. La consellera ha destacat la feina del Centre Tecnològic Beta per millorar la conservació d’aquesta espècie protegida, catalogada com a “vulnerable” en el catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada. “Així mateix, és una oportunitat també per a Roses, perquè promourà l’arribada d’activitats vinculades a la recerca universitària i reforçarà el seu paper amb la conservació del litoral”, ha dit Paneque. Per la seva banda, l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, ha afirmat que “la investigació ha de ser el motor del progrés de Roses, que sempre ha destacat com a destinació turística, cosa que es mantindrà i en la qual volem excel·lir, però ens hem d’obrir a d’altres àmbits”. Aquest, ha dit, és un dels reptes de futur del municipi, juntament amb l’aposta per la salut humana relacionada amb la salut del mar, i l’economia blava. El director del CT Beta, Sergio Ponsá, ha reivindicat, en la seva intervenció, la voluntat de “demostrar que la recerca no s’ha de concentrar exclusivament a l’àrea metropolitana de Barcelona o a les capitals de província” sinó que “també s’ha de fer des de les ciutats mitjanes i pobles d’arreu del país”. En relació a l’acord formalitzat amb l’Ajuntament de Roses, Ponsá ha assegurat que “al CT BETA creiem que el progrés es construeix sumant esforços, no competint; aquesta manera de fer oberta i col·laborativa, ha estat un dels grans motors del creixement del centre en els nostres deu primers anys”. En context, s’ha mostrat convençut que “som els primers d’instal·lar-nos a Roses però esperem que ben aviat vinguin altres universitats i centres de recerca que trobin en aquest territori un lloc on aportar valor”.
La nidificació
En els darrers anys, les costes del Mediterrani occidental han experimentat un augment significatiu en la nidificació de la tortuga careta, una espècie amenaçada. Aquest fenomen, possiblement vinculat al canvi climàtic, ha comportat l’aparició de nius en zones de gran presència humana, com les platges catalanes, plantejant nous reptes per a la conservació de l’espècie i la gestió sostenible dels espais costaners.
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica organitza cada any el dispositiu de seguiment de nidificació de la tortuga careta a la costa catalana on participa el Centre Tecnològic Beta, com a equip científic de referència en la gestió dels nius. Tot i que l’any passat, a la costa catalana només es va detectar un niu de tortuga careta a Tarragona, en els darrers anys s’ha incrementat la presència de nius al litoral català. El 2023 es va comptabilitzar la xifra rècord d’una desena de nius, entre els quals hi havia el primer localitzat a la Costa Brava, concretament a Begur.
El Centre Tecnològic BETA participa en el programa de seguiment de la nidificació de la tortuga careta a les costes de Catalunya que impulsa el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Hi desenvolupa activitats de gestió, amb iniciatives que inclouen la detecció i protecció de nius, la sensibilització ciutadana i la formació de tècnics. “Disposar d’una base operativa a Roses ens permetrà fer aquesta feina amb més eficàcia, més rapidesa i més capacitat de connexió amb el territori”, ha afirmat Sergio Ponsá.