barcelona
El Zoo de Barcelona posa en marxa una planta pilot per regenerar aigua
El Zoo de Barcelona ha posat en marxa una planta pilot de tractament i reutilització d’aigua, en el marc d’una iniciativa europea de gestió de recursos hídrics en parcs urbans. L’objectiu és trobar solucions perquè els zoològics optimitzin l’ús de l’aigua. La planta pilot està ubicada davant l’espai de Doñana del Zoo i té un sistema de filtres naturals que regeneren l’aigua, imitant el funcionament dels aiguamolls, és a dir, retenint partícules i eliminant contaminants de forma natural. El projecte està coordinat per la Universitat Tècnica de Liberec i hi participen la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona.
Concretament, l’aigua que entra al sistema de regeneració passa per un circuit vertical i horitzontal de vegetació i substrat que reté partícules i elimina contaminants i patògens per l’acció combinada de plantes, microorganismes i materials filtrants. Es tracta d’un ecosistema que amb el temps augmenta la seva eficiència depuradora i genera nous hàbitats per a la biodiversitat.
Les primeres proves per regenerar aigua es van fer a finals de febrer amb l’aigua del llac artificial de la instal·lació del Zoo de Barcelona que acull els hipopòtams. Des d’aleshores, es tracten entre dos i tres metres cúbics d’aigua a la setmana “amb resultats molt esperançadors”, segons el grup de recerca que ha impulsat el projecte. Els investigadors apunten que s’han registrat reduccions superiors al 95% de contaminants de l’aigua com l’amoni, els sòlids en suspensió i la demanda química d’oxigen. A més s’ha reduït per sobre del 99,99% el bacteri. Les dades, segons els investigadors, mostren que l’aigua es podria reutilitzar per al reg de zones verdes, llacs artificials o neteja d’espais públics.
Les proves s’allargaran durant 18 mesos més i es preveu que la planta tracti també aigua de les instal·lacions dels tapirs i les aus aquàtiques entre d’altres.