Medi ambient

Medi Ambient

El trànsit contamina més que la indústria química

Ho revela un estudi realitzat per un centre de la Universitat Rovira i Virgili, en què també s'afirma que viure en l'àmbit d'influència de les petroquímiques del Camp no té una incidència negativa en la salut

Respondre a una demanda social. Això és el que estan fent els membres d'un equip del Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (Tecnatox) de la Universitat Rovira i Virgili, els quals des del 2005 realitzen un seguiment de la contaminació química als entorns dels complexos industrials del Camp de Tarragona amb l'objectiu d'avaluar, al mateix temps, si representen un risc real per a la salut. Tot i que les dades tècniques de moment són confidencials, el director del Tecnatox, Josep Lluís Domingo, va avançar ahir de manera genèrica dues de les conclusions a què han arribat. Basant-se en els resultats dels mostrejos duts a terme en els darrers quatre anys en 27 punts diferents, com ara a Altafulla o a Vila-seca, va afirmar que ara per ara han constatat que “residir a prop de les indústries petroquímiques no té una incidència negativa en la salut de la població”: “Tot i que el perill no és zero i que aquestes empreses no són innòcues, no hem detectat cap element contaminant que superi els límits establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Tot i això, és bastant evident que no és el mateix viure aquí que al Pirineu”.

A aquest trencament del “tòpic”, hi va afegir la segona constatació, que és que amb el temps no han notat una davallada dels contaminants al Camp. Dins d'aquests, però, va revelar que poden tenir més impacte les emissions del trànsit que les de la química: “En ocasions, hem observat que la contaminació és més alta als carrers més concorreguts de cotxes de Tarragona, com ara la rambla Nova, que no al costat de les químiques. Malgrat tot, mentre que en el sector químic és més fàcil culpar els responsables d'una situació negativa, en el cas del trànsit no se senten queixes contra ningú en concret”.

Tot i que l'estudi del Tecnatox s'ha executat entre el 2005 i el 2009, ahir es va signar un contracte amb el centre perquè es doni continuïtat a aquest treball durant el període 2010-2012. L'acord va ser firmat per l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en nom de la Mancomunitat d'Incineració (Sirusa); el batlle de Reus, Lluís Miquel Pérez, com a representant del Consorci del Camp; el director del Tecnatox, Josep Lluís Domingo, i el rector de la URV, Francesc Xavier Grau. En aquesta segona part, els punts d'anàlisi seran els mateixos, i es continuaran examinant diverses mostres tant del sòl com de l'herba de l'entorn químic immediat.

LA FRASE

En el sector químic és fàcil donar la culpa, i en el cas del trànsit no se senten queixes contra ningú en concret
Josep Lluís Domingo
Director del TECNATOX de la universitat rovira i virgili


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.