Medi ambient

La CE vol que els estats enterrin els residus nuclears en magatzems definitius

La Comissió Europea proposa un marc comú de gestió

Els socis comunitaris hauran d'indicar abans del 2015 quan, com i a on construiran aquests dipòsits

La Comissió Europea vol que els governs de la Unió adoptin plans estatals per enterrar en profunditat, almenys a 300 metres, els seus residus nuclears en dipòsits d'emmagatzematge permanents. Una aposta que va més enllà del magatzem nuclear centralitzat que el govern espanyol podria decidir construir a Zarra, després d'un intens debat social i polític en què la localitat valenciana ha passat per davant de la candidatura d'Ascó. L'eurocomissari d'Energia, Günther Oettinger, ha subratllat que els socis comunitaris hauran d'indicar, abans del 2015, quan, com i a on construiran aquests dipòsits definitius pels quals la CE reclama “transparència i participació ciutadana”. La CE prohibirà també l'exportació dels residus fora del territori europeu i també que cada estat membre sigui “responsable” de la gestió dels seus residus.

Segons dades de la Comissió, la UE genera cada any uns 7.000 metres cúbics de residus nuclears i en els països amb una gran presència de centrals com França, Suècia o Finlàndia, entre el 3% i el 4% del cost de producció d'energia elèctrica es destina al finançament de la gestió de residus. Aquests tres estats preveuen crear magatzems definitius d'aquí al 2025.

A la UE hi ha un total de 143 plantes nuclears distribuïdes en 14 estats membres. França és l'estat amb més instal·lacions nuclears (58), seguida del Regne Unit (19) i Alemanya (17). A l'Estat espanyol hi ha vuit centrals i Polònia i Itàlia n'estan plantejant construir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.