Medi ambient

opinió

L'apagada del 8 de març del 2010

Les administracions actuants, fonamentalment ajuntaments, han posat i estan posant pals a la roda

Quan s'exe­cuta una anàlisi assos­se­gada i pro­funda de incidències greus, sol lliu­rar com a resul­tat que no hi ha una causa única, que cada un dels fac­tors actu­ant solitària­ment no hague­ren produït efec­tes sen­si­bles; en canvi, la con­currència de dos o més coin­ci­dents en el temps poden con­duir a con­seqüències greus. La meva apre­ci­ació és que això és exac­ta­ment el que va pas­sar ara fa un any.

Un altre aspecte que cal pre­gun­tar-se i valo­rar ade­qua­da­ment és: davant de quins esce­na­ris inde­sit­ja­bles (mete­o­rològics, humans i tècnics) ens cal garan­tir una incidència nul·la o quasi nul·la en l'entorn? El cost econòmic pot ésser insu­por­ta­ble o, almenys, no rao­na­ble. Cal doncs actuar per a una pro­tecció sen­sata i adi­ent amb la capa­ci­tat econòmica. La segu­re­tat no pot ésser abso­luta, com tam­poc pot ésser infi­nita la des­pesa econòmica per acon­se­guir-la.

Tot i això em per­meto fer unes quan­tes pun­tu­a­lit­za­ci­ons res­pecte al tema de l'apa­gada: davant la segu­re­tat de sub­mi­nis­tra­ment, és cone­gut des de fa temps que la xarxa elèctrica de Girona és una de les pit­jors d'Espa­nya. La falta d'un millor mallat i subes­ta­ci­ons va impe­dir ali­men­tar els con­su­mi­dors per un segon camí quan va fallar el pri­mer. Ja s'han fet millo­res però no estan exe­cu­ta­des totes les pro­gra­ma­des.

En els pro­pers dies entrarà en fun­ci­o­na­ment la línea d'Alta Tensió (AT), mal ano­me­nada Molt Alta Tensió (MAT), des de Vic fins Bes­canó. Fal­tarà l'exe­cució del pro­jecte d'inter­con­nexió amb França que encara s'està dis­cu­tint. S'ha d'aca­bar quan abans millor.

Cal revi­sar la nor­ma­tiva vigent refe­rida al dis­seny de línies, que té en compte la seva altura sobre el nivell del mar i no la lati­tud, obli­gant a con­si­de­rar unes càrre­gues majors de les que s'exi­gei­xen avui dia.

Les admi­nis­tra­ci­ons actu­ants, fona­men­tal­ment ajun­ta­ments, han posat i estan posant pals a la roda a la cons­trucció de noves infra­es­truc­tu­res, cosa que fa que l'exe­cució de les obres es retardi, i a vega­des el cos­tos –que els paguem tots– s'incre­men­tin con­si­de­ra­ble­ment. Cal doncs que les admi­nis­tra­ci­ons faci­li­tin la labor del per­so­nal tècnic expert i de les admi­nis­tra­ci­ons de supe­rior nivell, tant pel que fa a aquest fet que ens ocupa, com per altres que també ens afec­ten a tots, tot aga­fant posi­ci­ons no mino­ritàries i amb sen­ti­ment de país.

Per altra part les inves­ti­ga­ci­ons i dictàmens exe­cu­tats, sota la sol·lici­tud del Govern, per per­so­nal d'alta qua­li­fi­cació tècnica, varen dic­ta­mi­nar que les línies esta­ven en bon estat i el seu man­te­ni­ment era el cor­recte.

Així doncs, si bé no puc afir­mar que un fet sem­blant no pot suc­ceir mai més, ja que es poden pre­sen­tar nous esce­na­ris, sí que em per­meto asse­ve­rar que, amb les mesu­res ja pre­ses fins avui, i sobre­tot quan s'aca­bin les infra­es­truc­tu­res ja pro­gra­ma­des de la MAT i altres obres asso­ci­a­des, davant d'un esce­nari com el que va donar-se el 8 de març pas­sat, o fins i tot més rigorós, el pro­blema, amb les con­seqüències que es varen pro­duir, no es tor­narà a gene­rar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.