El compromís amb el Ter aprova en el primer examen
El transvasament d'aigua cap a Barcelona no va superar el llindar del pla marcat pel govern fa dos anys
El nou director de l'ACA afirma que el govern actual assumeix el calendari de retorn
El 2 de juliol del 2009, poc més d'un any després que s'acabés la sequera, l'aleshores conseller de Medi Ambient i Habitatge Francesc Baltasar va fer un acte a Girona. Allà va anunciar el que s'anomena El compromís amb el Ter, el pla que detallava amb xifres i calendaris la progressiva disminució del transvasament cap a Barcelona. La primera data marcada en el document era el 2010, quan el transvasament s'hauria d'haver reduït a 150 hectòmetres cúbics anuals.
Segons les dades de l'ACA, aquest primer objectiu s'ha acomplert. El 2010 es van transvasar del Ter cap a Barcelona uns 140 hm³, el que significa un cabal mitjà al voltant de 4,2 m³/s. De fet, des de la sequera del 2008 aquestes xifres han estat molt més baixes que els anys anteriors, superant el 2008 i el 2009 els 150 hm³ anuals, i baixant per primer cop el 2010. Abans se superaven habitualment els 180 hm³ derivats cada any cap a Barcelona. Hi ha diversos motius que poden explicar aquesta disminució: d'una banda, amb la sequera es van recuperar i posar en servei nous recursos hídrics complementaris, com ara pous o noves fonts provinents per exemple de la reutilització d'aigua. I de l'altra, s'han reduït els consums domèstics i industrials, degut a un foment de l'estalvi i també a la crisi econòmica. Finalment, la pluviometria d'aquests últims anys també ha permès reduir la dependència de l'aigua provinent dels embassaments.
El nou govern el manté
El director de l'ACA, Leonard Carcolé, ha explicat que el nou govern de la Generalitat manté el compromís amb el Ter que havia anunciat l'anterior govern. Segons ha dit, “aquest compromís és vigent i volem retornar cabals al Ter en els terminis i quantitats anunciats”, si bé es reserva l'excepció dels casos en què hi hagi sequeres perllongades. “Amb la dessalinitzadora del Prat i el nivell a què tenim els pantans, podem fer una gestió de cabals per complir amb el compromís”. Si es manté, les previsions són que el 2012 l'aigua transvasada no podria superar els 130 hm³, i 115 hm³ el 2015.
LA XIFRA
LA DATA
A l'estiu entraran en servei dues noves canonades
A l'estiu entraran en servei dues canonades per serviran per augmentar la interconnexió de xarxes: la connexió entre el Ter i el Llobregat per Collserola i la que unirà Blanes amb Cardedeu.
Polèmica entre l'ACA i l'Ateneu pel cabal circulant per Girona
Recentment ha sorgit una polèmica entre l'ACA i l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona arran de l'aparell que mesura el cabal circulant pel Ter a Girona. L'entitat va informar que sospitava que les xifres de cabal no eren correctes, ja que la quantitat marcada no s'adiu amb la percepció visual. L'ACA ha informat que la dada surt de sumar els cabals circulant pel riu i els derivats a la sèquia Monar. L'Ateneu s'ha queixat per aquest fet.
L'Observatori del Ter vol l'estació d'aforament Francesc Ferrer
L'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista i l'Observatori del Ter han proposat a l'Ajuntament de Girona que demani que l'estació d'aforament de cabals sota el pont de la Barca s'anomeni Francesc Ferrer i Gironès, per recordar la lluita que va mantenir a favor del riu. Pau Masramon, portaveu de l'Observatori, considera que l'ACA incompleix el cabal mínim de la llei del 1959 en haver canviat el punt de mesura de Girona, la Pilastra.