Medi ambient

Ni neteja ni anàlisi de l'aigua

·

Després de comunicar que no retirarà els objectes sòlids de l'aigua de les platges, el govern ha decidit reduir més de la meitat la quantitat d'anàlisis que feia a l'estiu

L'ACA s'estalviarà 300.000 euros reduint el nombre d'anàlisis de 16.000 a només 6.000

Els ajuntaments critiquen les retallades

Els plans d'estalvi de l'Agència Cata­lana de l'Aigua (ACA) del Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat també inclo­uen una reta­llada en els con­trols sani­ta­ris que des del 1990 es fan a l'aigua de les plat­ges del lito­ral català a l'estiu. El pla de vigilància pre­sen­tat la set­mana pas­sada, que com a nove­tat supri­mia la neteja de resi­dus mit­jançant vai­xells, també afec­tarà el nom­bre d'ins­pec­ci­ons de l'aigua de les plat­ges, que es redu­eix més de la mei­tat. De les 16.000 ins­pec­ci­ons que es van fer el 2010 aquest any es pas­sarà a les 6.000, la qual cosa afec­tarà la peri­o­di­ci­tat de les anàlisis, que en comp­tes de ser set­ma­nals ara seran quin­ze­nals en cada un dels punts de mos­treig. En total, i segons el pla de vigilància, es con­tro­la­ran 220 plat­ges, dues més que l'any pas­sat, mit­jançant 248 punts de mos­treig. Aquesta mesura supo­sarà un estalvi de 300.000 euros, un 50% del cost ante­rior.

Fonts de l'ACA han expli­cat a aquest diari que, tot i que un dels objec­tius de la mesura és l'estalvi, l'apli­cació no afec­tarà la qua­li­tat de les plat­ges ja que després de vint anys de con­trols “es dis­posa de molta infor­mació sobre l'estat de l'aigua de les plat­ges i es conei­xen prou bé quins són els punts més vul­ne­ra­bles”.

Tot i la reducció impor­tant del nom­bre d'ins­pec­ci­ons res­pecte a l'any pas­sat, l'ACA com­plirà els paràmetres que fixen tant la nor­ma­tiva euro­pea com la llei esta­tal pel que fa a la qua­li­tat de les aigües del lito­ral, i que obli­guen a fer qua­tre i vuit mos­tre­jos a tot el lito­ral per tem­po­rada de bany, res­pec­ti­va­ment.

Aquest any i a causa de la reta­llada, les mos­tres que­da­ran reduïdes a vuit, men­tre que l'any pas­sat la xifra era de dotze. La nor­ma­tiva euro­pea també inclou que la peri­o­di­ci­tat entre les dates del mos­treig no exce­dirà d'un mes. En aquest cas l'ACA els farà quin­ze­nal­ment. La tem­po­rada de con­trol començarà el 21 de juny i aca­barà el 15 de setem­bre.

La reducció del nom­bre d'ins­pec­ci­ons s'apli­carà alhora que se supri­mei­xen les actu­a­ci­ons de neteja de resi­dus sòlids a l'aigua de les plat­ges mit­jançant les embar­ca­ci­ons. Aques­tes actu­a­ci­ons han pro­vo­cat la reacció en con­tra de diver­sos muni­ci­pis.

El Mas­nou

“Nor­mal­ment era l'ACA qui pas­sava cada dos dies a reti­rar els sòlids. Ara ens han avi­sat que dei­xa­ran de fer-ho de manera regu­lar i que els avi­sem si hi ha alguna incidència espe­cial”, explica la tècnica de l'Ajun­ta­ment, Anna Ara­gay. L'Ajun­ta­ment no es plan­teja fer una neteja regu­lar perquè “la qua­li­tat de l'aigua ja és prou bona” i no hi ha recur­sos. Mal­grat això, sí que es manté la neteja diària, mecànica i manual, de la sorra de la platja.

Premià de Mar

L'Ajun­ta­ment no té pres­su­post pre­vist per fer la neteja de l'aigua. Com que la noti­fi­cació de l'ACA és recent, no s'ha pres cap decisió defi­ni­tiva, però no es des­carta con­tac­tar amb altres ajun­ta­ments veïns per mirar de por­tar a terme alguna acció con­junta en cas que con­vin­gui. El con­sis­tori pre­mi­a­nenc ja dedi­carà aquest 2011 un total de 110.337 euros per a la neteja de la sorra, el pas­seig, els tor­rents, les dut­xes i els acces­sos.

Vilas­sar de Mar

“Tot i que ofi­ci­al­ment no en tenim cap garan­tia, ente­nem que si hi ha una emergència l'ACA actuarà. A par­tir d'aquí, que cada ajun­ta­ment dis­posi de la infra­es­truc­tura per nete­jar les seves aigües és total­ment insos­te­ni­ble, així que caldrà bus­car solu­ci­ons de manera con­junta”, explica l'alcalde Joa­quim Fer­rer (CiU). L'Ajun­ta­ment man­tindrà la neteja diària de la sorra durant els tres mesos de la tem­po­rada esti­val.

Cabrera de Mar

S'ha des­car­tat la pos­si­bi­li­tat d'assu­mir la neteja de l'aigua de manera indi­vi­dual. “No té sen­tit, perquè els cor­rents d'aigua ens podrien dur la brutícia d'altres llocs pro­pers. En tot cas, si s'hagués de fer s'hau­ria de plan­te­jar de manera con­junta”, explica Jordi Mir (CiU). El nou alcalde, que manté la neteja diària de la sorra amb un cost de 63.000 euros anu­als, és par­ti­dari d'estar a l'expec­ta­tiva pel que fa a l'aigua: “Fa uns anys no es nete­java i no pas­sava res, ja veu­rem què passa”.

Mataró

L'alcalde sor­tint de Mataró i dipu­tat en fun­ci­ons de l'àrea de Medi Ambi­ent de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, Joan Antoni Baron (PSC), creu que és “inver­sem­blant” que un país que té en el turisme un dels seus prin­ci­pals nego­cis no tin­gui cura de la qua­li­tat de l'aigua. El que lamenta és que tard o d'hora seran els ajun­ta­ments els que s'hau­ran de fer càrrec d'aquests sòlids flo­tants perquè quan apa­re­guin a la sorra de les plat­ges seran els ser­veis muni­ci­pals els que hau­ran de treure'ls. “Al mar hi ha sem­pre dues màximes: la por­que­ria sem­pre sura, i, després, el mar sem­pre retorna tot allò que no li és propi”, va mani­fes­tar.

Cale­lla

L'alcalde sor­tint, Josep Maria Juhé (PSC), lamen­tava a finals de set­mana la decisió de l'ACA argu­men­tant que una població com Cale­lla amb una eco­no­mia basada en el turisme “ha de poder garan­tir el bon estat de les seves plat­ges”. Juhé també avançava que el con­sis­tori no podia assu­mir “una nova des­pesa que no li cor­res­pon”.

Santa Susanna

Joan Cam­po­lier (CiU), fla­mant nou alcalde de Santa Susanna, con­si­dera que l'anul·lació de la neteja de l'aigua de mar per part de la Gene­ra­li­tat “és una mala notícia”. “En els temps que cor­ren, el govern hau­ria de ser més curós amb els ser­veis que eli­mina i que poden afec­tar direc­ta­ment el turisme que ens arriba”, deia, i hi afe­gia que el seu muni­cipi “no pot assu­mir més des­pe­ses”.

Mal­grat de Mar

“Em sem­bla­ria bé si tra­ient aquest ser­vei no se'n toques­sin d'altres que afec­ten la qua­li­tat de vida de les per­so­nes, però malau­ra­da­ment no és així”. Res­posta pragmàtica la de l'alcal­dessa de Mal­grat, Con­xita Cam­poy (PSC), que recor­dava: “La pilota de la neteja de l'aigua no ens la poden dei­xar als ajun­ta­ments, perquè nosal­tres no en tenim com­petències”.

Pineda de Mar

“Poca cosa podem dir, i espe­rem que aquest estiu no hi hagi epi­so­dis d'acu­mu­lació de brutícia al mar”, es lamen­tava la fins ara regi­dora de Medi Ambi­ent, Mònica Palacín (ERC), que alhora es quei­xava de l'ele­vat cànon que es paga per fer ús de la platja. “Si la Gene­ra­li­tat no pot assu­mir la neteja, que la derivi a l'Estat, que és qui es lucra amb els diners que els ajun­ta­ments de costa paguen per poder donar ser­vei durant la tem­po­rada d'estiu”.

Bada­lona

L'afec­tació a Bada­lona, com a Bar­ce­lona , serà rela­tiva. La neteja de sòlids flo­tants es fa amb una embar­cació pròpia que és ope­ra­tiva des del cap de set­mana pas­sat fins al 4 de setem­bre cada dia de deu del matí a qua­tre de la tarda, dues hores menys que l'any pas­sat. Pel que fa a la neteja de la sorra, el ser­vei el du a terme la Man­co­mu­ni­tat de Muni­ci­pis de l'Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona i con­sis­teix en nete­ges de forma manual, amb deu ope­ra­ris i amb gar­be­lla­dora durant tota la tem­po­rada alta de platja. La neteja mecànica es fa cada dos dies excepte als trams que tenen un ús més inten­siu, on es fa cada dia. La zona més pro­pera al tren­cant de les ona­des es neteja amb una gar­be­lla­dora adap­tada per a aquesta zona. L'Ajun­ta­ment també dis­posa d'una bri­gada de set ope­ra­ris per a la neteja manual. El con­trol de la qua­li­tat de l'aigua durant la tem­po­rada de bany es fa amb peri­o­di­ci­tat set­ma­nal en qua­tre punts del lito­ral. Les mos­tres s'ana­lit­zen al labo­ra­tori muni­ci­pal seguint la direc­tiva comu­nitària vigent per a la qua­li­tat de l'aigua de bany.

El Prat de Llo­bre­gat

El regi­dor en fun­ci­ons de Medi Ambi­ent del Prat, Sergi Ale­gre (ICV-EUiA), valora nega­ti­va­ment tant la reti­rada dels vai­xells com la manera com això s'ha comu­ni­cat a l'Ajun­ta­ment. “Ho hau­rien pogut dir al febrer o al març i hauríem tin­gut temps per reac­ci­o­nar de forma indi­vi­dual o man­co­mu­nada amb altres ajun­ta­ments”, con­si­dera. Ale­gre es mos­tra sorprès que no es vet­lli per la neteja a les plat­ges “quan el turisme és l'únic sec­tor econòmic que fun­ci­ona”, i con­fia que no hi hagi cap epi­sodi de brutícia. L'Ajun­ta­ment, en tot cas, no nete­jarà.

Gavà

Les reta­lla­des de l'ACA es nota­ran en la qua­li­tat del lito­ral gava­nenc, que enguany ha estat guar­do­nat amb la ban­dera blava i el segell Q de Qua­li­tat. Això tem el regi­dor de Via Pública en fun­ci­ons, José Obispo (PSC), que asse­gura que la reti­rada dels vai­xells “es notarà en la qua­li­tat de la costa”. El regi­dor alerta que l'Ajun­ta­ment no dis­posa de mit­jans per con­trac­tar una embar­cació.

Vila­nova i la Geltrú

L'Ajun­ta­ment de Vila­nova té constància que l'ACA “con­ti­nuarà fent anàlisis sobre la qua­li­tat de l'aigua a les plat­ges de la ciu­tat, amb el com­promís d'ana­lit­zar-la el doble del que esta­bleix la nor­ma­tiva”. El muni­cipi con­fia que l'acord amb la Con­fra­ria de Pes­ca­dors ser­veixi per acti­var un pla de neteja en cas que l'enti­tat detectés resi­dus al mar, i aposta per la pre­venció; en aquest sen­tit, l'Ajun­ta­ment, a través de plans d'ocu­pació, ha con­trac­tat infor­ma­dors per cons­ci­en­ciar la ciu­ta­da­nia sobre la importància de no embru­tar les plat­ges.

Sit­ges

Pel pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Turística de Ser­veis de Plat­ges de Sit­ges, Manel Martínez, l'absència dels vai­xells “per­ju­di­carà” els nego­cis de la zona. “Serà una man­cança que hau­rem de solu­ci­o­nar nosal­tres matei­xos, espe­ci­al­ment els con­ces­si­o­na­ris de patins”, apunta Martínez. El res­pon­sa­ble de l'enti­tat asse­gura que els dife­rents con­ces­si­o­na­ris estan cada cop més cons­ci­en­ci­ats a l'hora de man­te­nir l'entorn net.

[Aquesta infor­mació ha estat ela­bo­rada per Emma Ansola, Xavi Agui­lar, Teresa Márquez, Lluís Martínez, Marta Mem­bri­ves, Rosa Maria Bravo i Míriam de Lamo.]

60%
de reducció
del nombre d'anàlisis, de 16.000 el 2010 a 6.000 aquest any
300.000
euros
s'estalviarà l'ACA reduint el nombre d'anàlisis.

Barcelona fa net i analitza pel seu compte

Les platges de Barcelona no resultaran afectades per la supressió del servei de neteja de residus sòlids a l'aigua, ja que l'Ajuntament disposa de tres embarcacions –un pelicà i dues barques més petites– que retiren la brutícia de l'aigua de les platges de la capital catalana. De fet, tots tres vaixells ja han començat a operar. El pelicà, el més gran, ho fa cada dia, des del 30 de maig, i acabarà la seva tasca pels volts de la Mercè. Les dues embarcacions més petites actuen durant la temporada mitjana, entre abril i maig, i durant el mes d'octubre. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona també van coincidir a assenyalar, com va fer l'ACA, que la quantitat de residus que s'extreuen de l'aigua disminueix any rere any. Així, mentre que el 2008 es van recollir 88,5 metres cúbics de residus, el 2009 la xifra va ser de 53, mentre que l'any passat es va reduir fins a 36 metres cúbics. Amb tot, fonts de l'Ajuntament assenyalen que, tot i que la quantitat no és abundant, són residus que si no es retiren es mantenen a l'aigua i es poden arribar a degradar per si sols. Una part important dels residus que es recullen de l'aigua són plàstics.

Pel que fa a la reducció del nombre d'anàlisis de l'aigua a càrrec de l'ACA, fins ara aquestes es compatibilitzaven amb les que feia l'Agència de Salut Pública de Barcelona, organisme mixt que depèn de l'Ajuntament i que aquest any mantindrà les inspeccions, per la qual cosa les anàlisis a les platges de la capital catalana continuaran tenint una periodicitat setmanal i no quinzenal com passarà a les de la resta del país.

e. ansola



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.