Medi ambient

Amb el 2010 al cap

La nevada va entrar amb força al vespre, després d'algunes emblanquinades al matí, i ara el temor se centra en el gel

Va haver-hi pocs problemes, però es van tallar carreteres, sobretot al Baix Empordà, on unes 800 llars van quedar sense llum

Les escoles van tancar a la tarda i moltes avui no obriran com a mesura preventiva

El record de la nevada d'ara farà dos anys és ben viu. Tant, que ahir tot el dia les comparacions van ser constants. La intensitat de la neu no va ser ni de bon tros la del març del 2010, però amb aquelles imatges al cap, tothom va extremar les mesures de precaució. Començant pel govern, amb la discutida decisió de tancar les escoles a la tarda. Les carreteres més afectades per la nevada es van tallar ràpidament al trànsit per evitar el col·lapse de fa dos anys, i els ajuntaments van estar tot el dia amb els gabinets de crisi a punt. Tot això no va impedir repetir algunes escenes encara molt fresques: 800 llars del Baix Empordà estaven ahir a la nit sense subministrament elèctric.

Primera enfarinada

La jornada va començar i va acabar amb neu. En llocs com el Montseny, Girona, Ripoll i zones de la Garrotxa es van despertar amb un paisatge emblanquinat, una nevada nocturna que havia agafat amb més força al voltant de l'eix transversal i més testimonialment a la resta. Els gruixos van oscil·lar entre els 11 centímetres –Espinelves– i un centímetre –Banyoles–, passant pels cinc de Sant Hilari Sacalm i els dos de Girona. Les afectacions a les comarques gironines van ser mínimes.

Tal com s'havia anunciat, aquest pròleg de l'onada de fred siberiana va començar a fer baixar les temperatures, que en bona part de la demarcació no van superar els cinc graus en tot el dia. I les previsions meteorològiques auguraven neu a partir del migdia. Començant per l'Alt Empordà, aniria escombrant les comarques gironines tota la tarda. La primera reacció va ser ràpida. Amb les imatges del 2010 al cap, el govern va ordenar a les escoles que truquessin als pares: entre la una i les tres del migdia s'havia d'anar a buscar els nens. En total, 52.000 alumnes del Baix Empordà, el Gironès i la Selva. Avui, moltes escoles del Baix Empordà i la Selva no obriran. A més, es va activar el pla Neucat en fase d'emergència. Una cautela, o excés de zel, que va originar les queixes de moltes famílies, que, veient l'evolució del dia, van considerar injustificades aquestes previsions. En tot cas, l'anunci va generar un efecte dòmino, amb un reguitzell de cancel·lacions d'actes per ahir i ja per a tot el cap de setmana. No es va parar de tirar sal als carrers i carreteres durant tot el dia, i els ajuntaments van començar a preparar pavellons i dispositius especials per atendre els més desvalguts o els possibles atrapats a la neu. Per exemple, Vidreres, i la Jonquera amb els camioners.

Mentrestant, la tramuntana va començar a entrar fort per l'Alt Empordà. Aquest va ser l'element que va retardar la nevada de la tarda. Fins a quarts de set, els radars mostraven que davant la Costa Brava se situaven els núvols que portaven les precipitacions, però no es decidien a entrar. Van ser unes hores d'espera en què tothom estava pendent de quan començava a nevar. Es mantenien les alertes, els carrers es buidaven a marxes forçades, la fred s'intensificava, i fins i tot es va especular que la tramuntana guanyés la batalla i la neu no arribés a entrar amb força a la demarcació.

Baix Empordà i Gironès

Al final, a partir de quarts de set de la tarda va començar a entrar la neu. Ho va fer per l'Alt Empordà, però la forta tramuntana va evitar que caiguessin volves al nord de la comarca. Mitja hora més tard, ja entrava al Baix Empordà, nevant amb força i durant més de dues hores en llocs com ara Platja d'Aro, Palamós, Palafrugell i Torroella de Montgrí. Paral·lelament, el conseller d'Interior, Felip Puig, explicava les mesures que prenia el departament amb vista a l'endemà i feia balanç del dia. Pressionat perquè no es complien les previsions i per l'alarmisme que s'havia generat amb les prevencions, va semblar alleujat quan es va anunciar que la neu ja tocava terra.

De mica en mica, la nevada va anar agafant més terreny fins a cobrir tot el Baix Empordà i avançar cap al Gironès. La intensitat va ser forta, i es van acumular gruixos d'uns quants centímetres. Una de les principals conseqüències va ser una altra vegada el subministrament elèctric. Endesa havia anunciat que no preveia cap risc per als usuaris, però a un quart de nou de la nit es va desconnectar una línia i es va deixar de rebre tensió. Això va provocar que durant dues hores i quart uns 800 abonats de la companyia a Castell-Platja d'Aro, Calonge i Palafrugell quedessin sense llum. A dos quarts d'onze els tècnics van resoldre l'avaria. Fora d'això, es van tallar carreteres principals, i molts ajuntaments van optar per suspendre les classes d'avui. A l'hora de tancar aquesta edició, no hi havia hagut més incidències destacables. La nevada va afectar també amb potència llocs com Llagostera i Cassà, però a partir d'aquí va avançar amb menys força cap a la Selva i el Pla de l'Estany.

Ara el principal risc són les glaçades. Les temperatures ahir a la nit eren totes sota zero i continuaven baixant. Per això gebrarà, i avui podria haver-hi problemes a les carreteres en aquest sentit.

160
trucades
va rebre el telèfon d'emergències 112 relacionades amb la neu i la fred.
52.000
alumnes
es van quedar sense escola ahir a la tarda al Baix Empordà, el Gironès i la Selva.

Carreteres tallades durant algunes hores

Una de les principals mesures preventives d'ahir al vespre van ser els talls de diverses carreteres intercomarcals. Destaca l'anella de les Gavarres, ja que en diversos moments es va tallar la C-66 entre la Bisbal i Palafrugell i la C-65 entre Cassà i Llagostera. També l'autovia entre Llagostera i Palafrugell es va tancar al trànsit. Així es va voler evitar el caos de fa dos anys, quan van quedar col·lapsades. A la nit, ja s'havien reobert, si bé s'havia de circular amb precaució. En canvi, encara quedava tallada la carretera de Romanyà. També es van tallar vies a Tossa i a Lloret de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.