Medi ambient

La contraportada

De tornada a l'estany

Després de retirar 52.000 exemplars d'espècies exòtiques, repoblen el llac banyolí amb els peixos considerats propis d'aquesta zona lacustre

“L'estany de Banyo­les podria con­si­de­rar-se un llac ame­ricà”, sol dir el biòleg Miquel Cam­pos, direc­tor tècnic del pro­jecte Estany –con­sis­tent a repo­blar l'estany de Banyo­les amb les espècies con­si­de­ra­des pròpies–, per resu­mir fins a quin punt les espècies fora­nes s'havien apo­de­rat d'aquest espai. Des de fa uns dies, però, la situ­ació ha can­viat radi­ca­ment, en haver-hi començat la rein­tro­ducció de dues espècies autòcto­nes –el barb de mun­ta­nya i la bagra– cap­tu­rats en aigües de l'entorn, com ara el riu Terri. S'han esco­llit pre­ci­sa­ment els barbs i les bagres perquè aquests pei­xos crien les lar­ves de nàiada, una altra espècie pròpia d'aquí que també es pretén rein­tro­duir.

Després de fer unes pro­ves a l'esta­nyol d'en Vilar i en una bassa del parc de la Draga, la repo­blació s'ha ini­ciat fa pocs dies a l'estany gran i ahir la van expli­car a la premsa. Prèvia­ment havien reti­rat uns 52.000 exem­plars d'espècies exòtiques (mol­tes de les quals, inva­so­res) que con­tro­la­ven el llac, fins al punt que repre­sen­ta­ven el 99% de tota la seva població. Es trac­tava prin­ci­pal­ment de perca ame­ri­cana i peix sol, així com de car­pes, per­ques i san­dres. D'entre els pei­xos que hi havia abans que, al llarg del segle XX, s'hi introduïssin les fora­nes, només la bavosa i l'anguila –i en quan­ti­tats molt peti­tes– han resis­tit la com­petència de les espècies d'ori­gen ame­ricà i asiàtic, molt més resis­tents i vora­ces. L'eli­mi­nació dels pei­xos exòtics, però, no ha estat total (de fet, això és impos­si­ble, diuen els tècnics) i s'ha mirat de reti­rar-ne els exem­plars més grans, és a dir, els que tenen una major capa­ci­tat de repro­ducció i men­gen més.

Al llarg d'aquest any s'ani­ran por­tant a terme rein­tro­duc­ci­ons al llac gran, fins a arri­bar a uns 7.000 exem­plars. El pro­jecte Estany,
ges­ti­o­nat pel Con­sorci de l'Estany i inclòs en els pro­gra­mes Life de la UE, va començar el 2010 i s'aca­barà l'any que ve. Té un pres­su­post d'un milió d'euros, la mei­tat dels quals els posa la Comissió Euro­pea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.