L'Alt Empordà mira endavant
La comarca treballa per recuperar la normalitat un mes després dels incendis
Els ajuntaments els valoren en més de 600.000 euros
Dues famílies encara no han tornat a casa
Un mes després dels incendis que van començar el 22 de juliol a l'Empordà queda tancada la part administrativa d'avaluació dels danys. En els pròxims dies, i de cara al mes de setembre, hauran de començar les actuacions concretes sobre el terreny. La part afectada de la comarca mira de tornar a la normalitat, però encara queda molt camí per fer i caldran anys perquè l'Empordà torni a tenir l'aspecte que tenia abans d'aquells focs que van cremar 10.327 hectàrees i que es van cobrar quatre vides, dues en l'incendi de Portbou i dues més en el que va començar a la Jonquera.
Des de la presidència del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavi Sanllehí explica que els informes d'avaluació dels perjudicis s'han tramès a les administracions: a la Generalitat, pel que fa les compensacions als ajuntaments, i a l'Estat, que mitjançant un reial decret assumirà les ajudes als particulars. La valoració que han fet els ajuntaments dels danys és d'uns 613.000 euros i la sol·licitud feta és d'uns 552.000 euros. Una diferència que s'explica pel fet que alguns dels ajuntaments ja fan un esforç per assumir part dels danys.
Xavi Sanllehí fa un balanç positiu d'aquesta primera fase: “Hem fet de pal de paller de tot el procés, hem ajudat els ajuntaments amb els tècnics del Consell Comarcal, perquè cal tenir en compte que en molts casos es tracta de municipis petits que no tenen els recursos per fer aquests tràmits. En un mes ho hem tancat, estem dintre dels terminis”, diu el president. Sanllehí confia que la Generalitat i l'Estat podran respondre en les pròximes setmanes, però admet que això ja no depèn d'ells.
Continuar treballant
“Nosaltres continuem treballant, no hem acabat. Seguim centralitzant els fons que es recullen a través dels concerts i accions solidàries, les taules tècniques continuen treballant i ens diran com s'han de distribuir aquests recursos”, afegeix Sanllehí.
Pel que fa a les famílies desallotjades, el Consell Comarcal ha recollit dues sol·licituds, a Capmany i a Llers. Xavi Sanllehí explica que en els dos casos s'han atès les sol·licituds i se'ls ha proposat un pis, però les famílies els han rebutjat. En el cas de Capmany, part de la família afectada disposava d'un pis al mateix poble i s'han estimat més reagrupar-s'hi en lloc d'anar al pis que se'ls proposava a Llançà. En el cas de Llers, també se'ls va proposar d'anar a un pis de Figueres, però com que eren ramaders van preferit quedar-se prop del bestiar en una caravana, i posteriorment s'han traslladat a una casa que algú els ha deixat a Llers.
Tant les famílies com les persones que tenen negocis afectats estan mirant de recuperar la normalitat. És el cas del càmping de Capmany, on els propietaris estan fent millores. També el d'en Denis i la seva dona, que viuen en una casa a Capmany i n'estan arreglant els desperfectes, que no van ser més greus perquè hi havia un dipòsit d'aigua al terrat que va remullar l'edifici i va evitar que es cremés del tot.
Per part seva, Endesa continua treballant a la zona i a hores d'ara li queden trams de sis línies elèctriques per reparar de manera definitiva. Ja s'han fet el 47% dels treballs i està previst que estigui tot acabat a final de setembre. Ja no queda cap dels 41 generadors elèctrics que van fer falta a la zona afectada ja que les setmanes següents a l'incendi es van fer les feines urgents d'apuntalar les línies afectades.
Endesa va traslladar a la zona 150 efectius per resoldre les apagades de llum que van afectar més de quatre mil abonats de manera puntal. Les flames van deixar un rastre de 248,4 quilòmetres de cable elèctric de mitjana i baixa tensió afectat i 234 centres de distribució.
El Consell Comarcal va preguntar pels 739.000 euros
La polèmica entorn dels 739.000 euros demanats per l'Ajuntament de Figueres pels danys dels focs encara cueja. Ahir el president del Consell de l'Alt Empordà, Xavi Sanllehí, va dir a la SER Girona que els tècnics del Consell van preguntar als de Figueres si era correcta aquesta xifra, i aquests ho van confirmar. Sanllehí, però, va afirmar que no veu més polèmica en aquesta qüestió. Com ell, també donen per tancada la crisi institucional els ajuntaments de la Jonquera i Agullana i també el mateix alcalde de Figueres, Santi Vila, que ha admès que s'havia d'haver reaccionat abans i rectificar –ara demanen 26.000 euros– el que qualifica d'“un error” dels tècnics. No l'ha tancada el PSC de Figueres, que amb Pere Casellas al capdavant demana dimissions. “És un error de la tinenta d'alcalde o del gerent d'Urbanisme, i algú d'ells haurà d'assumir responsabilitats. L'alcalde menteix quan carrega la responsabilitat sobre els tècnics perquè sap perfectament que aquesta va ser una decisió política. Qui va demanar els diners ha de dimitir”, reclama Casellas.
És una de les polèmiques que ha generat el foc de l'Empordà, després de la que també van protagonitzar Figueres i la Jonquera, arran d'unes declaracions “desafortunades” de l'alcalde de Figueres, Santi Vila, en què culpava el model econòmic del Pertús de l'inici del foc.