Espinosa considera començades les obres de descontaminació de Flix
Assegura que s'han invertit «molts diners» en actuacions de seguretat que han passat inadvertides
Les obres de descontaminació de l'embassament de Flix no experimenten cap retard ni tampoc no hi haurà cap modificació substancial del projecte inicial –s'havia parlat de canviar el traçat de la cinta transportadora–. Ho va assegurar ahir la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, Elena Espinosa durant la seua visita al Delta per inaugurar els passejos fluvials de Deltebre i Sant Jaume. Espinosa va remarcar que la neteja de llots tòxics que des de fa dècades s'acumulen al fons de l'embassament de Flix és una obra molt complexa i que l'extracció dels llots tòxics és el final de tot el procés. «Fins ara hem estat executant obres de protecció per garantir la seguretat de les persones i del riu, com la construcció de pous d'emergència», va afegir-hi Espinosa, que va assegurar que aquest divendres hi haurà una reunió de la comissió de seguiment de les obres de descontaminació en la qual participarà el secretari d'estat de Medi Ambient, Josep Puxeu, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i en la qual s'informarà de l'estat de les obres i del calendari d'actuacions pendents. Ara bé, hi continua havent molta confusió al voltant d'aquesta reunió que encara no ha estat convocada oficialment, tal com van fer constar alguns membres del govern català, presents a l'acte d'ahir a Sant Jaume d'Enveja i Deltebre.
Espinosa també va assegurar que els 115 milions d'euros de fons europeus que han de servir per finançar aquesta obra, pressupostada en més de 160 milions, no es perdran perquè ja s'estan fent actuacions, en contra del que van advertir abans-d'ahir ERC i ICV de les Terres de l'Ebre.
La PDE regala a Espinosa una caixa de sal
Vuit membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) van rebre ahir la ministra Elena Espinosa a l'ajuntament de Deltebre per lliurar-li una caixeta de sal i el nus del moviment antitransvasament. «Perquè sàpiga que, si s'aplica el pla de conca de l'Ebre tal com l'estan redactant, no hi haurà cabal ambiental per al tram final del riu», va assenyalar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. Espinosa va trencar el protocol i va atendre durant quatre minuts els representants de la PDE i els va demanar paciència perquè el cabal ambiental s'ha de consensuar amb totes les comunitats autònomes per on passa el riu. «Li creixerà el nas», li va dir Espinosa a Manolo Tomàs, tot precisant que la UE imposa que tots els rius tinguen cabal ambiental. Tomàs, per la seua banda, va remarcar que el problema del cabal és un problema d'estat i no pot convertir-se en una subhasta d'aigua entre nou comunitats autònomes.
Set quilòmetres de passeig fluvial
Sant Jaume d'Enveja i Deltebre ja miren una mica més al riu. Així, ahir la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí va inaugurar la segona fase del passeig fluvial de Deltebre, amb més de 4,7 quilòmetres de longitud, i el passeig fluvial de Sant Jaume, de poc més de dos quilòmetres. Les obres incloses dins el pla integral de protecció del Delta (Pipde) i valorades en 11,4 milions d'euros –7,9 milions el passeig de Deltebre i 3,4 el de Sant Jaume– han consistit en la creació d'un passeig de vianants i un carril bici, a més de diversos pantalans de fusta que fan de miradors al riu. Ara bé, l'actuació que, segons el director de Costes de la demarcació, Jordi Galofré, han millorat mediambientalment l'entorn i l'han recuperat per al seu ús públic, no han agradat tothom. Així, ahir SEO/Birdlife denunciava que les obres del passeig de Deltebre han fet malbé una zona humida i ha lamentat que s'haja optat per una obra poc respectuosa amb l'entorn, que inclou una rotonda per a bicicletes.