la contra

La lluita social va salvar els Aiguamolls

Un llibre commemora el 25è aniversari del parc natural, en destaca el valor paisatgístic i recorda el moviment que va aconseguir protegir el paratge del creixement urbanístic

Els aiguamolls de l'Empordà són un dels espais naturals més visitats de Catalunya i un dels que més atractius naturals tenen, i si avui existeixen com els coneixem és gràcies al moviment social per salvar el paratge, que va acabar amb la creació del parc natural, ara fa vint-i-cinc anys. Així ho defensa el llibre 25 anys de protecció als Aiguamolls de l'Empordà, d'Albert Roca, publicat per commemorar aquesta efemèride, juntament amb els diversos actes que s'han fet fins ara.

En la presentació que es va fer ahir d'aquest llibre, en diverses ocasions es van sentir elogis a aquella lluita per evitar que els Aiguamolls quedessin arrasats pel creixement urbanístic. «Fa vint-i-cinc anys va passar una cosa extraordinària. Un moviment social va aconseguir la protecció d'un espai», va recordar el director territorial de Medi Ambient a Girona, Emili Santos. També l'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, va assegurar: «Quan es va fer era necessària una protecció i després d'aquest temps és un bon moment per reflexionar sobre les coses que es poden millorar.» L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, també va exclamar: «Gràcies a Déu que es va fer aquella lluita.» El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Josep Maria Rufí, també va destacar que aquella lluita social «va crear aquesta meravella de parc».

El llibre d'Albert Roca, que ahir va destacar que la seva obra pot ser ara una bona eina divulgativa, no només parla dels inicis del parc, sinó que destaca el valor paisatgístic, ecològic i humà que hi ha als Aiguamolls. Al llibre, que té una molt bona fotografia, es parla de la importància de l'aigua, els oficis, les espècies animals i vegetals i les visites que rep el parc. El llibre tampoc defuig la polèmica que hi ha actualment entorn de la protecció de la zona i en la presentació l'autor assegura: «S'han assenyalat alguns conflictes propis d'un espai on les voluntats del naturalista i l'ecologista molt sovint topen amb les del turista, el pagès, el caçador o el promotor immobiliari.» Albert Roca va agrair la col·laboració actual del parc –i dels seus dos directors anteriors: Jordi Sargatal i Josep Espigulé–, de la Diputació, que ha finançat l'obra, i dels ajuntaments implicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Comencen setze mesos de treballs del corredor ràpid entre Salt i Girona

SALT / Girona
educació

El retard en les adjudicacions desperta protestes dels sindicats i Educació diu que és “un problema tècnic”

barcelona
Medi AMbient

Mataró descobreix els entorns amb 10 itineraris per anar a peu o amb bicicleta

Mataró
SALUT

Un nou servei escurça l’estada dels nounats a l’Hospital de Can Ruti

Badalona

Dos de cada tres desplaçaments a l’àrea de Barcelona són amb mitjans sostenibles

Barcelona

El projecte de millora del camí de ronda, candidat a rebre un premi europeu

palamós

L'Ajuntament critica la retirada dels mòduls de l’escola

cornellà del terri
societat

Finalitza amb èxit la primera edició de l'Escola d’Estiu d’Antiracisme

girona
societat

Comencen les obres de la nova àrea de joc infantil inclusiva als Jardins de Massana de Sant Andreu

Barcelona