L'Alt Empordà serà pioner en la gestió dels residus orgànics
Boadella, Terrades, Biure, Darnius i Maçanet de Cabrenys estan a punt de començar un pla de tractament conjunt
Es recollirà l'orgànic porta per porta als 5 pobles i es generarà localment un compost de qualitat
Boadella, Terrades, Biure, Darnius i Maçanet de Cabrenys estant a punt de començar una prova pilot de tractament descentralitzat dels residus orgànics. El projecte començarà a funcionar d'aquí a final d'any o, a tot estirar, a principi del 2014. El conjunt dels cinc pobles representa una població d'uns 2.000 habitants distribuïts en prop de 800 habitatges als quals es repartiran 900 cubells per recollir els residus orgànics (els de color marró) i 900 cubells grisos per a la resta de residus. Als establiments comercials (sobretot restaurants de la zona que produeixen gran part d'aquests residus) els cubells seran més grossos que en el cas dels particulars. La recollida es farà porta per porta: per als particulars, es passarà a recollir l'orgànic 2 o 3 dies a la setmana en funció de les necessitats, cada dia, si cal, per als establiments comercials, i la fracció restant es recollirà un cop a la setmana per a tothom. Els residus orgànics recollits seran tractats localment en una planta a Boadella per obtenir un compost orgànic, que podria ser a disposició gratuïtament pels veïns dels cinc pobles i a un cost simbòlic per a usos professionals.
Nova planta
Tot està a punt, i falta treure a concurs la nova planta de tractament, que serà a Boadella (on ja n'hi ha una en funcionament però que ha quedat obsoleta). Quan això estigui fet, caldran uns tres mesos perquè estigui operativa. Es tracta d'una infraestructura senzilla, amb part de la maquinària més cara que serà mòbil i que es podrà compartir, si cal, ulteriorment amb més pobles. El municipi de Boadella és el punt de partida de la iniciativa: allà ja fa anys que produeixen un compost de qualitat que venen, i que “els el treuen de les mans” explica Frederic Puig, de l'empresa Spora, que ha planificat l'aspecte tècnic d'aquest projecte.
Els quatre altres pobles s'ajuntaran ara amb Boadella per ampliar l'experiència i compartir costos. Segons Puig, es tracta d'una prova pilot en el sentit que l'objectiu és implantar un tractament de tots els residus orgànics de manera descentralitzada.
Subvenció de l'ARC
El cost del projecte és de 298.000 euros, un 93% dels quals està finançat per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), i el 7% per la Diputació de Girona. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà és l'entitat supramunicipal que ha rebut la subvenció pel projecte i hi posa el suport tècnic per gestionar i coordinar-ne el procés administratiu. El cost és bàsicament per a la nova planta, –que es crearà a Boadella–, els cubells, la campanya de divulgació que es desenvoluparà i la compra d'un vehicle de recollida, que ja s'està tramitant. Quan el projecte s'hagi desenvolupat, es preveu que generarà l'equivalent a dos llocs de treball.