Els gironins generen un 4% menys de residus el 2012 però superen la mitjana catalana
Les comarques de costa, les que en generen més, pel turisme
La recollida selectiva encara és només del 35%, quatre punts menys que a tot Catalunya
Menys residus que l'any anterior, però més que la mitjana catalana. I encara poca recollida selectiva. Aquests són els dos grans titulars de les dades de residus recollits a les comarques gironines –excepte la Cerdanya– el 2012.
Concretament, a les set comarques computades es van recollir un total de 456.823 tones, un 4,43% menys que el 2011, continuant el descens dels últims anys a causa de la crisi. Tot i això, la generació de residus per càpita de les comarques gironines (1,68 quilos per habitant i dia) va continuar superant de molt la mitjana catalana (1,35 quilos). De fet, la generació de residus a tot Catalunya va baixar un 7,69% i per tant la diferència es va eixamplar. El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, va atribuir ahir les xifres més altes de Girona a la incidència del turisme. I les xifres ho corroboren. Les comarques de la costa –Alt Empordà, Baix Empordà i Selva– són les que generen més residus per habitant i són les que superen la mitjana gironina. Al costat contrari hi ha el Gironès, amb només 1,1 quilos.
Pel que fa a la recollida selectiva, hi ha hagut una lleugera millora: el 2012 es van recollir selectivament un 35,1% dels residus, i el 2011 s'havia fet el 34%. En això, però, també s'està molt per sota de la mitjana catalana, del 39%. “Els turistes no hi col·laboren gaire”, va apuntar Tost. Per tipus de residus, hi ha de tot: els d'orgànica es mantenen; els de paper i cartró han baixat; els de vidre estan estables, i els d'envasos han crescut. En aquest últim apartat, Tost va fer esment a la possible incidència de la campanya Envàs on vas, tot i que hi continua havent bastants residus mal classificats.
Pobles que reciclen més
Pel que fa a la recollida selectiva neta –un cop extrets els residus mal classificats–, els municipis amb valors més alts són Sant Julià del Llor i Bonmatí (59,97%), Susqueda (59,95%), Sant Joan de les Abadesses (59,09%), Vilajuïga (57,84%), Colomers (57,75%) i Llagostera (56,12%).
LES FRASES
Emissions de CO2
La Generalitat ha calculat per primera vegada l'impacte que té la generació de residus en les emissions de CO2 a l'atmosfera. Tost va explicar que la mitjana catalana és de 104 kg de CO2 per habitant a l'any, i que les comarques gironines es col·loquen de nou per sobre. L'excepció és el Gironès (amb 60 kg), que és l'única que té una incineradora. En la resta, gran part dels residus van a l'abocador sense tractament previ. Un cop més les comarques de costa són les que tenen l'índex més alt –351 kg a l'Alt Empordà, 244 kg al Baix Empordà i 277 kg a la Selva– a causa del turisme. També superen la mitjana catalana la Garrotxa (185 kg), el Ripollès (176) i el Pla de l'Estany (173).