Medi ambient

Alarma per una possible contaminació a l'ecoparc 2

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili alerta de nivells cancerígens i concentracions elevades de compostos orgànics en l'aire

Montcada, Ripollet i Santa Perpètua en demanen explicacions

Els ajuntaments de Montcada, Ripollet i Santa Perpètua de Mogoda han exigit aquests últims dies a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a l'Agència de Residus de Catalunya i a la direcció general de Qualitat Ambiental que es pronunciïn sobre l'estudi fet per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en el qual es conclou que s'han detectat nivells relativament elevats de formaldehid, una substància potencialment cancerígena, i de compostos orgànics volàtils (COV) en zones properes a l'ecoparc 2, ubicat a Montcada i Reixac. L'estudi liderat pel catedràtic de toxicologia Josep Lluís Domingo es va publicar la setmana passada a la revista Environmental Research i recull mostres preses durant el 2011 i el 2012 per concloure que s'havien detectat concentracions en aire de COV i microbiològics que superaven els valors recomanats.

Ahir mateix, l'alcalde del municipi veí de Ripollet, Juan Parralejo, acompanyat del director de Medi Ambient de l'AMB –gestor de l'ecoparc–, Carles Conill, afirmava “tenir molts dubtes sobre aquest estudi”, que qualificava de “periodístic i no científic”, però deia que s'estava investigant perquè els interessava saber si “els elements compleixen la normativa o superen els límits legals que estableix la UE”. Conill també posava en dubte que els valors estiguessin “fóra de lloc”, tenint en compte que es tracta d'una àrea urbana amb presència de molta indústria. Un argument, compartit a Santa Perpètua, des d'on igualment reclamen saber quins mecanisme de control de les substàncies fa l'administració. Ahir a la tarda l'AMB havia convocat una reunió amb els municipis propers a la planta, que dóna servei a una població de 700.000 habitants, per decidir quines mesures es prenien mentre es feia la investigació.

El consistori de Montcada ja va demanar fa dies que es verifiqués si els valors de les substàncies s'ajusten als límits permesos i si són objecte de controls periòdics.

LA FRASE

No hi ha la certesa que el principal focus d'aquestes substàncies sigui l'ecoparc
Carles Conill
Director de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana

250 camions diaris des del 2004

L'ecoparc 2 de Montcada, ubicat a Can Cabanyes, es va posar en marxa el juny del 2004 i és l'únic gestionat des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que tracta les fraccions d'envasos, resta i matèria orgànica. La instal·lació tracta unes 260.000 tones de deixalles cada any que provenen dels 250 camions diaris que recullen les escombraries provinents de municipis del Vallès Occidental i Oriental, el Barcelonès, el Maresme i el Baix Llobregat, o el que és el mateix, d'una població de 700.000 habitants. De les bales inertitzades que surten de l'ecoparc es va poder fer el rebliment de l'antiga argilera Elena de Cerdanyola del Vallès.

Com la majoria d'instal·lacions d'aquest tipus, va tenir oposició veïnal, d'ecologistes i de municipis veïns.S'han viscut incendis (2010) i episodis de queixes per pudors des de Santa Perpètua, que en el seu moment també es va queixar que no tenien autorització definitiva de Medi Ambient per no aplicar mesures correctores el 2010 o recordant que una sentència del TSJC va declarar nul el plantejament urbanístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia