Queixes pels exemplars que s'han instal·lat a la zona agrícola de Mataró
Els pagesos diuen que alguns ja són “urbanites” perquè han criat als conreus i no baixen des del parc del Corredor, on l'últim any n'han fet matar 900
L'extensió de les Cinc Sènies, que separa Mataró de Sant Andreu de Llavaneres, s'ha convertit en un bon amagatall per als senglars. Des del parc del Montnegre-Corredor, d'on aquests animals haurien baixat per instal·lar-se als conreus, asseguren que és una zona segura per a ells, sense l'amenaça dels caçadors i amb menjar i aigua de fàcil accés. Això explicaria que molts ja s'hi hagin instal·lat i que hagin criat als solars erms que hi ha entre les explotacions agrícoles. La seva presència no passa desapercebuda als pagesos, que asseguren que els senglars s'han tornat més descarats i no temen acostar-se a les cases per buscar aigua i llocs més frescos.
Les queixes s'han repetit també entre els llogaters de la cinquantena d'horts urbans que l'Ajuntament té cedits als veïns en un extrem de les Cinc Sènies. Segons va explicar un dels jubilats que hi treballaven ahir, era el tercer cop que hi entrava un senglar en els últims dies. Tot i els paranys que han posat al tancat del recinte municipal, l'exemplar, que per les petjades i destrosses és jove, continua entrant per buscar aliment. D'altres pagesos que veuen perillar la collita han pres mesures més efectives i s'han enginyat tancats per capturar-los i després avisar els caçadors.
La presència de senglars que baixen del parc del Montnegre-Corredor ha obligat molts propietaris d'explotacions de l'Alt Maresme a fer tancats elèctrics per evitar que entrin als conreus, sobretot on hi ha blat de moro. Amb aquestes mesures faciliten les batudes als caçadors. “Té una certa lògica que a l'estiu baixin als conreus, perquè al bosc costa més trobar menjar i aigua”, expliquen des del parc.
La temporada passada, que va acabar el gener d'aquest any, les associacions de caçadors van matar més de 900 senglars d'una població que s'estima en prop de 3.000 exemplars a la zona del Maresme. “Els caçadors no donen l'abast. La facilitat amb què crien i aconsegueixen menjar fa que s'estenguin com una plaga”, explica un dels responsables del parc.
LA XIFRA
LA FRASE
“Es passegen amb les cries buscant llocs frescos”
Als camps de conreu de les Cinc Sènies, a primera línia de mar, no és difícil trobar-hi senglars. Aquest estiu s'han deixat veure fins i tot les femelles amb les cries. “No ens fan gaires destrosses, més enllà de forats i alguna carxofera fora de lloc; busquen llocs frescos amb aigua, a l'ombra dels tarongers”, explica Carme Moré. Des de la seva cuina pot veure com es passegen per davant de casa. Tot i que assegura que són espantadissos, diu que no li fa gaire gràcia tenir-los tant a prop. Assegura que no van i vénen de la muntanya, sinó que han criat als solars abandonats que hi ha a prop de la finca d'on els veuen anar i venir. “S'han tornat urbanites”, afirma.