Medi Ambient creu que el consistori tarragoní és coresponsable de les pudors

El cap dels serveis territorials diu que la solució no sortirà de l'acord amb l'Observatori de Salut

Les pudors que molesten els ciutadans de Tarragona continuen generant friccions, i no només entre l'Ajuntament i la ciutadania, o entre l'equip de govern i l'oposició, sinó també entre administracions que, a priori, haurien de funcionar en perfecta harmonia.

Després que, a final de la setmana passada, la regidora de Medi Ambient de Tarragona, Carme Crespo, va deixar entreveure que les pudors d'origen desconegut només eren competència de la Generalitat, amb la qual hi havia comunicació constant gràcies al conveni signat amb l'Observatori de Salut i Medi Ambient, el responsable dels serveis territorials a Tarragona, Josep Lluís Pau, va mostrar el seu desconcert i la seva perplexitat per la manera com l'edil tarragonina es va espolsar la responsabilitat: «Una mica també sí que és el seu problema.»

Coses diferents

Pau considera que la posició de l'Ajuntament de Tarragona no va ser correcta, sobretot pel fet d'emparar-se només en un conveni signat amb l'Observatori de Salut i Medi Ambient. «Aquest conveni serveix només per obtenir resultats a llarg termini i per respondre a preguntes determinades, tenint en compte que aquesta zona està molt industrialitzada», tot descartant que el que reveli aquest estudi serveixi per aclarir l'origen de les pudors de les darreres setmanes.

En aquest sentit, va assegurar que es desconeix l'origen de les pudors, però va negar que no hi estiguin treballant: «Una cosa és que no tinguem resposta, i l'altra, que no tinguem res.»

Cap negligència

Tot i que considera lògiques i justes les queixes dels veïns, no comparteix la crida efectuada per la FAVT de trucar massivament al telèfon 112 cada cop que es noti que se sent pudor «perquè és una irresponsabilitat». Pau va explicar que manté contactes regulars amb les empreses químiques, però que ara és inútil parlar de sancions «perquè el que caldria fer primer és demostrar que ha estat una negligència». Del que sí és partidari és d'estrènyer el cèrcol, «però des de les petroquímiques al port, passant pel clavegueram».

L'administració local també hi té responsabilitats

S.C

En un clar afany didàctic, Pau es va referir a la Llei 3/1998, que té com a objecte «establir el sistema d'intervenció administrativa de les activitats susceptibles d'afectar el medi ambient, la seguretat i la salut de les persones, en l'àmbit territorial de Catalunya», que, en l'article 18, atribueix responsabilitats a l'administració local «en matèria de prevenció d'incendis, d'accidents greus i de protecció de la salut, i també les determinacions sobre sorolls, vibracions, escalfor, olors o d'altres que hagi establert l'Ajuntament». Aquesta llei regula la base de dades ambientals que ha d'establir la Generalitat amb la participació dels ens locals, i obliga a elaborar informes, de caràcter vinculant, sobre «aspectes relatius a sorolls, vibracions, escalfor, olors i abocaments o clavegueram».

CiU demana més informació

S.C

La qüestió de les pudors també va ser present en el ple d'ahir al consistori. En el torn dels precs, el regidor de CiU Raül Font va instar l'equip de govern a informar més: «Hi ha la idea que aquests episodis han augmentat, tant en quantitat, com en la qualitat», va dir Font, tot fent l'ullet a les queixes veïnals, i a la crida –la va fer la FAVT divendres passat– de trucar massivament al telèfon 112. Per la seva banda, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va recomanar a l'oposició que fugi de l'alarmisme «perquè cap d'aquests episodis no han tingut afectació als humans». La responsable de l'àrea de Medi Ambient, Carme Crespo, va insistir que el consistori «no té competència directa, però sí en la prevenció de la salut perquè la percepció de l'olor és una cosa, i la de la contaminació, una altra».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.