Medi ambient

Més diners a Terrassa per refer-se de la ventada del 2014

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, anuncia que es donaran 877.000 euros per a la replantació d'arbres dins la ciutat

Veïns de Can Deu de Sabadell volen la reforestació del bosc i no apostar per la regeneració natural

L'Ajuntament de Terrassa tindrà 877.000 euros més de la Diputació de Barcelona per destinar a la replantació del miler d'arbres que van caure al nucli urbà durant el violent episodi de ventades que va viure el 9 de desembre de l'any passat com molts altres municipis del Vallès Occidental i Oriental. Així ho va anunciar ahir la presidenta de l'ens supramunicipal, Mercè Conesa, en el transcurs d'una visita que va fer a les zones més afectades pel vendaval a la cocapital vallesana, concretament a la pineda de Vilardell, just al costat del cementiri, i al cèntric parc de Sant Jordi. Aquests diners s'afegeixen als més de 94.000 euros que el consistori vallesà ja ha rebut d'ajuda directa de la corporació provincial per anar retirant soques i restablir mobiliari urbà malmès, i els que també ha rebut per desenvolupar programes d'ocupació relacionats amb aquest problema.

Conesa va justificar aquest ajut extra a Terrassa, a banda dels més de tres milions que ja van donar a l'abril als 28 consistoris afectats, perquè va ser el municipi més afectat per l'episodi de vents que van superar els 100 quilòmetres per hora i van provocar dos morts per la caiguda d'un mur a la zona de l'antiga fàbrica AEG. L'alcalde, Jordi Ballart, va explicar que els diners serviran per a la replantació d'arbres a l'entorn urbà, ja que a l'entorn natural en van caure uns 118.000. La ventada va provocar danys quantificats en 2,2 milions i es va subhastar la retirada de fusta de l'entorn per aprofitar-la com a biomassa. Les assegurances del consistori també es van fer càrrec de les 75 indemnitzacions per danys causats a tercers per instal·lacions municipals.

Altres municipis continuen els treballs per recuperar la normalitat i, segons el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, s'han netejat el 70% de les hectàrees afectades –van caure més de mig milió d'arbres– però els treballs no s'acabaran fins abans de l'estiu del 2016. Només a Castellar, d'on Giménez és alcalde, s'han retirat 20.000 tones de fusta per comercialitzar –palets, aglomerat, llenya o estella– en 220 hectàrees públiques i privades i s'ha intervingut en el 64% de la superfície. La majoria de boscos són de titularitat privada i els propietaris s'han anat agrupant per treure els troncs i, en alguns casos, han tingut ajudes, com per exemple a Castellar, on 156 propietaris es van beneficiar de subvencions directes o descomptes de l'IBI ( per valor de 74.000 euros) per part del consistori. A l'Ametlla del Vallès, una vintena de propietaris rebran ara les ajudes, per valor de 20.000 euros. L'alcalde, Andreu Gonzàlez, explica que va ser un “procés molt laboriós” recopilar la documentació i admet que n'hi ha algun d'“enfadat” pel retard d'un any.

LES XIFRES

1
milió
i escaig d'euros ha rebut l'Ajuntament de Terrassa de la Diputació per pal·liar el efectes de la ventada.
70
per cent
de les hectàrees afectades al Vallès Occidental han recuperat la normalitat després de la neteja.
28
ajuntaments
ja van rebre diners de la Diputació el mes d'abril passat per arreglar desperfectes.

Regeneració natural o reforestació

S. Pérez

La ventada va assolar el bosc de Can Deu, un espai característic i molt visitat de Sabadell. Les fortes ràfegues de vent van fer caure uns 45.000 arbres i van provocar que algunes zones, les més planes, quedessin totalment arrasades. Un any després, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, la propietària dels terrenys, aposta per un projecte a llarg termini basat en la regeneració natural del bosc i la reforestació dels accessos i zones més visitades. L'Assemblea Reforestació del Bosc de Can Deu, formada per veïns dels barris pròxims, creu, en canvi, que la reforestació amb espècies autòctones és la solució per no haver d'esperar anys per recuperar l'espai. “El que hi ha és un projecte low cost [fent referència a la proposta de la fundació], el que necessitem és que l'Ajuntament lideri el projecte perquè Can Deu continuï sent el pulmó de Sabadell”, deia ahir Albert Beltran, membre de la plataforma. En aquest sentit, la plataforma veïnal, que s'ha reunit periòdicament i ha fet un seguiment dels treballs de recuperació, proposa la municipalització del bosc.

Durant aquest temps, la fundació, a més de gestionar la feines de desembosc i neteja, ha elaborat el pla d'actuació a través d'una comissió d'experts que ha plantejat la recuperació natural de bona part dels terrenys i tasques de seguiment del procés i de reforestació puntual amb el suport de voluntaris. Està previst que es replanti a les zones d'accés entre el gener i el febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.