opinió. Diputat d'ICV-EUiA al Parlament de Catalunya

Ara que fa 20 anys

Aquest dilluns s'han com­plert 20 anys de l'incendi a la nuclear Van­dellòs I, l'acci­dent més greu que ha patit una cen­tral a l'Europa occi­den­tal. Un succés clas­si­fi­cat en el seu dia amb el nivell 3, sota la deno­mi­nació «d'inci­dent seriós». I sobre­tot un fet que –con­tra­di­ent els actius apo­lo­ge­tes d'aquest model energètic– va demos­trar els veri­ta­bles perills d'una ener­gia que ni és econòmica­ment efi­ci­ent, ni soci­al­ment justa, ni medi­am­bi­en­tal­ment accep­ta­ble.

Recordo per­fec­ta­ment la por i la incer­tesa amb què vam viure aque­lles hores, així com les reac­ci­ons que se'n van deri­var i els fets poste­ri­ors: pri­mer, una mobi­lit­zació ciu­ta­dana i un debat polític intens, després, l'inici del des­man­te­lla­ment de les ins­tal·laci­ons de la cen­tral acci­den­tada (a càrrec del con­tri­bu­ent); encara ara, l'impor­tant retard en el judici... Trans­cor­re­gu­des dues dècades, les nos­tres cen­trals nucle­ars no han millo­rat gens en matèria de segu­re­tat, i acu­mu­len incidència rere incidència amb una freqüència alar­mant, espe­ci­al­ment les cata­la­nes Ascó i Van­dellòs.

El debat sobre l'aban­do­na­ment pro­gres­siu de l'ener­gia nuclear és doncs avui d'abso­luta actu­a­li­tat. Si no es pre­nen deci­si­ons imme­di­a­tes, en la línia de les pro­po­sa­des per Joan Her­rera al Congrés dels Dipu­tats, aca­ba­rem depe­nent d'una tec­no­lo­gia imma­dura, ja que no hi ha solució a la gene­ració d'uns resi­dus que seran actius durant milers d'anys, i a la vegada enve­llida, amb un con­tinu regis­tre d'inci­dents supo­sa­da­ment menors. Per cert, recor­din que en els pro­pers mesos es deci­dirà la ubi­cació del cemen­tiri nuclear que reco­llirà els resi­dus de les cen­trals de tot l'Estat. Seria una broma de pèssim gust pro­po­sar que vagi a la que ja és la demar­cació més nucle­a­rit­zada de tota la península. Per si algú encara no ho sap, una pro­posta d'aquest tipus xoca­ria amb la nos­tra més ferma opo­sició.

L'opo­sició a les nucle­ars de la dècada dels 70 posava l'accent en els aspec­tes ambi­en­tals, la peri­llo­si­tat de les cen­trals que l'acci­dent de Van­dellòs va tris­ta­ment cor­ro­bo­rar. Aquest argu­ment es manté, però ara n'hi ha d'altres: les ener­gies reno­va­bles, amb un impacte infi­ni­ta­ment menor i amb una capa­ci­tat de gene­ració de riquesa clara­ment favo­ra­ble: l'informe de CCOO sobre el sec­tor de l'ener­gia ens diu que l'any 2007 el sec­tor de les reno­va­bles va gene­rar a Espa­nya 180.000 llocs de tre­ball, 10 vega­des més del que genera el sec­tor nuclear. I sense que apa­re­gui el desert d'acti­vi­tat econòmica que ara sabem bé que gene­ren les nucle­ars.

I final­ment la via­bi­li­tat econòmica. No és cert que no es facin nucle­ars perquè el govern no les deixa fer. La gene­ració elèctrica és una acti­vi­tat libe­ra­lit­zada i per tant si algú vol demà mateix poden pre­sen­tar la sol·lici­tud. Però no ho faran perquè no surt a compte, lle­vat que –i aquest és el quid de la qüestió– hi hagi ajuda pública. Així tiren enda­vant els pocs pro­gra­mes nucle­ars en marxa que, dit sigui de pas, acu­mu­len ingents retards i sobre­cos­tos. No sé quin sen­tit tin­drien aques­tes aju­des en un mer­cat elèctric com l'espa­nyol, que any rere any incre­menta l'expor­tació d'elec­tri­ci­tat.

En aquest sen­tit, la decisió de Zapa­tero d'allar­gar, com a mínim, 4 anys més el fun­ci­o­na­ment de la cen­tral de Garoña (Bur­gos) ha estat un error imper­do­na­ble si es vol avançar en el foment d'un altre model energètic. Error espe­ci­al­ment sig­ni­fi­ca­tiu si recor­dem que en el seu pro­grama elec­to­ral el PSOE es com­pro­me­tia al tan­ca­ment pro­gres­siu de les cen­trals nucle­ars, subs­ti­tuint-les per «ener­gies netes, segu­res i menys peri­llo­ses».

L'ener­gia nuclear no resulta de cap de les mane­res «una gran opor­tu­ni­tat» com fa escas­sos mesos encara algú defen­sava con­tra­di­ent una reso­lució del Par­la­ment de Cata­lu­nya. Al con­trari, el futur i la gene­ració de riquesa es tro­ben en un model energètic que sigui més net, menys costós i menys arris­cat per a la població. Per aquesta via ani­ran els nos­tres esforços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.