MEDI AMBIENT
Coll Cardús rebrà 20.000 m³ de residus mentre es fa el pla de clausura en un any
La resta de residus que genera el Centre de Tractament del Vallès s'enviaran a altres plantes i dipòsits, fet que encareix el preu per tona als ajuntaments
En un any, l'abocador vallesà de Coll Cardús, ubicat a Vacarisses, rebrà 20.000 m³ més de deixalles i ha de tenir fet el projecte de clausura, amb tots els tràmits administratius corresponents aprovats. Aquesta és la nova data fixada per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), que s'afegeix a la sèrie de dates incomplertes des que l'any 1999 es va aprovar el primer pla de tancament de l'equipament.
Bales de rebuig
En aquests dotze mesos, l'abocador que gestiona des de l'any 1985 l'empresa Tratesa, del Grup Hera, rebrà aquestes tones de deixalles en forma de bales de rebuig inertitzades provinents del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV), que rep els residus de la majoria dels municipis vallesans.
Aquesta quantitat, però, només representa una tercera part del volum de residus que el CTRV –ubicat a la mateixa finca de Coll Cardús i gestionat per la UTE CTR-Vallès, formada pel Grup Griñó-Hera i FCC i Urbaser– hi està enviant actualment i que a partir d'avui es portaran a altres instal·lacions que gestiona el Grup Griñó-Hera arreu del país, com ara la planta de Constantí o la planta dipòsit ubicada a l'Anoia.
Actualment, l'abocador de Coll Cardús rebia els residus gràcies a l'autorització per a l'emmagatzematge temporal que havia fet l'ARC, malgrat que s'havia de clausurar el primer semestre del 2015, com fixava una proposta impulsada per ERC i aprovada al Parlament per unanimitat el 2013. Com ja va explicar el març passat a aquest diari l'alcalde de Vacarisses, el republicà Antoni Massana, la justificació rebuda pel govern de la Generalitat és que “el criteri polític no podia passar per sobre del tècnic” i, per tant, s'aniria omplint el forat existent sorgit de l'assentament del terreny fins a arribar a la cota prevista, que ara s'ha fixat en els 20.000 m³ de residus.
En un ple extraordinari del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental de fa uns dies, es va aprovar el canvi de la gestió de la fracció de rebuig –la que no es recull selectivament– del CTRV, amb la proposta d'enviar-ne bona part a instal·lacions de fora de la comarca. Aquest fet implicarà que, a partir d'aquest mes d'agost, els ajuntaments hauran de fer front a un increment de la tarifa per cada tona de residus que s'hagi de tractar per l'augment del cost de la despesa derivada del transport.
Es tracta d'una pujada
del 2,43% o, el que és el mateix, d'un increment d'1,85% per tona, de manera que passaran a pagar 77,89 euros per tona, un preu que inclou el tractament, el dipòsit i el cànon de residus.
LA XIFRA
LA DATA
Urbanisme suspèn el pla d'extractives de Rubí
La comissió d'Urbanisme de Barcelona no ha donat el vistiplau al pla especial de regulació d'activitats extractives i la seva restauració, que defineix la normativa a aplicar per concedir noves llicències a dipòsits de residus en sòl
no urbanitzable. Tres mesos després que el text s'aprovés provisionalment en el ple després d'incorporar modificacions i prescripcions de la Generalitat, la comissió territorial d'Urbanisme ha al·legat motius tècnics per fer aquesta suspensió, amb el compromís de fer arribar la resolució justificativa de la decisió al consistori, i ha condicionat l'aprovació definitiva a un informe tècnic que ha d'emetre l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).
La decisió es va comunicar fa uns dies a entitats i formacions que formen part de la taula de residus i també la decisió de l'ARC d'obrir un expedient sancionador al Grup Vertispania SL per haver excedit la quantitat de residus màxima permesa a l'abocador de Can Carreras, que inclou una sanció de 300.000 euros, a més de mantenir la mesura cautelar de cessament total de l'entrada de residus. Els veïns feia mesos que es queixaven que l'empresa no complia la resolució i demanen més contundència.