Societat

L'hospital de Reus no rebrà fons d'altres empreses municipals

El consell d'administració de l'hospital Sant Joan rebutja suplir el dèficit del centre amb beneficis d'altres empreses

El comitè d'empresa parla obertament, per primer cop, de cedir la gestió a la Generalitat

Pitjor del que estava previst. Aquesta és la sensació amb què va sortir ahir la presidenta del consell d'administració de l'hospital Sant Joan, Noemí Llauradó, després d'aprovar una formulació de comptes –amb els vots en contra de la CUP i el PSC– que reconeix un dèficit de 8,4 milions d'euros, reduït a la meitat amb l'aportació del patrimoni de Gecohsa, que gestiona l'hospital de Móra d'Ebre. L'empresa està ara en causa de dissolució i en el termini de dos mesos ha de presentar una bateria de mesures per intentar revertir la situació a curt i llarg terminis. En aquest sentit, Llauradó va descartar que la solució sigui tornar a agafar patrimoni d'altres empreses municipals que tenen benefici, com ara Aigües de Reus i Serveis Funeraris Reus i Baix Camp. Per la seva banda, el comitè d'empresa ja parlava ahir obertament de cedir la gestió al CatSalut.

“A l'octubre semblava que ens mouríem al voltant del milió d'euros de dèficit, però finalment no ha estat així”, va afirmar Llauradó, que va justificar el resultat negatiu per l'impacte del procés de regularització del concert amb la Generalitat, per un valor de -1,5 milions d'euros, i altres incidències amb l'administració catalana, per un valor de -600.000 euros. A banda, la presidenta del consell d'administració de l'hospital va parlar de diverses qüestions laborals que s'han hagut d'aprovisionar, i de la impossibilitat de traslladar directament als comptes els 1,2 milions d'euros que ha aportat el consistori en reducció d'interessos. Entre una cosa i l'altra, les mesures internes del darrer any no han tingut efecte.

Llauradó va reconèixer que l'hospital reusenc no compleix el 100% del conveni signat amb el CatSalut i va dir que està “treballant” amb la regió sanitària per arribar a aquest compliment total: “Falta personal per dur a terme tota l'activitat i no ens hem adaptat al nou model de pagament; aquesta nova facturació ens ha agafat a contrapeu i d'aquí l'impacte negatiu d'1,5 milions d'euros.” A partir d'ara s'obre un període per aprovar mesures de caràcter financer i econòmic.

La presidenta del consell d'administració va dir que cap dels consellers opta ara per tornar a agafar dividends d'empreses municipals, en una operació que va aixecar molta polèmica l'estiu passat.

Proposen la gestió directa del CatSalut

Abans d'acabar la reunió, el comitè d'empresa va comparèixer davant dels mitjans per mostrar-se favorable a una gestió directa del CatSalut, ja que considera que els actuals gestors no funcionen. Respecte a aquesta qüestió, Llauradó va reiterar la voluntat que la Generalitat entri al consell d'administració però que la gestió continuï sent de proximitat.

Crits i xiulets dels treballadors abans del consell

De bon matí, la reunió del consell d'administració de l'hospital reusenc ja s'intuïa complicada. Pocs minuts abans que comencés la trobada, uns dos-cents treballadors es van concentrar al passadís principal i al de direcció per expressar la seva oposició a qualsevol mesura que suposés una pèrdua de drets laborals. Amb crits i xiulets, els empleats van deixar clar el seu rebuig a la gestió duta a terme i van reclamar el cobrament del plus de productivitat i el manteniment del conveni laboral.

La presidenta del comitè d'empresa, Alicia Martín, es va dirigir a les desenes de treballadors presents per assegurar: “L'empresa no vol els treballadors, no ens respecta, i pel dia 31 vinent demano la màxima assistència a la concentració, demanarem responsabilitat a l'alcalde i tornarem a enviar una segona carta al conseller Comín perquè ens rebi.” De fet, divendres que ve a la tarda, les protestes seguiran amb una concentració al Mercadal.

Preguntada per les reivindicacions dels treballadors, Llauradó va dir que estan obertes dues vies negociadores. La primera és pel no pagament de les productivitats del 2016, per un valor d'1,9 milions d'euros, i l'altra, per qüestions econòmiques del conveni que no s'han pogut aplicar a causa del dèficit econòmic. Si no s'arriba a cap acord, serà el Tribunal Laboral de Catalunya i una comissió de seguiment de convenis els que aportaran una solució al conflicte.

D'altra banda, Llauradó va afirmar que els tècnics de Gecohsa mantenen reunions amb els de la Generalitat per tal de poder aprovar un pla d'inversions a l'hospital de Móra d'Ebre, condicionat a la renovació de la gestió, que s'acaba el 2018. El consell d'administració d'aquesta societat es reuneix, precisament, avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia