Societat

Turisme

Pedres mil·lenàries

Catalonia Sacra publica la seva primera guia amb propostes i recorreguts per conèixer el vast patrimoni religiós propietat dels bisbats catalans

S'ofereixen de forma organitzada i per a grups visites i rutes per esglésies, ermites, catedrals, monestirs, claustres i altres monuments del patrimoni del país que té una història lligada al cristianisme de mil anys

“El turisme al patrimonireligiós permet que les esglésies ingressin diners per mantenir-se”

Cata­lu­nya té patri­moni per donar i per ven­dre. Més de mil anys de cris­ti­a­nisme han dei­xat un pòsit cul­tu­ral i artístic que es tra­du­eix en ermi­tes, mones­tirs, claus­tres, esglésies, cate­drals, cam­pa­nars, retau­les i objec­tes litúrgics, obres mes­tres d'orfe­bre­ria la major part. Visi­tant aquest patri­moni es pot fer un repàs de la història. I aquesta és, pre­ci­sa­ment, la pro­posta que llança Cata­lo­nia Sacra, una ini­ci­a­tiva pro­mo­guda direc­ta­ment pels deu bis­bats cata­lans per donar a conèixer el patri­moni religiós. Amb el suport de l'Agència Cata­lana de Turisme (ACT), Cata­lo­nia Sacra acaba de publi­car una guia amb rutes i visi­tes guia­des que per­me­ten conèixer el patri­moni del país. “El patri­moni religiós ens atorga iden­ti­tat, sin­gu­la­ri­tat i explica en bona part què som, com som, com ente­nem la vida i la nos­tra forma d'hos­pi­ta­li­tat”, va dir Patrick Tor­rent, direc­tor exe­cu­tiu de l'Agència Cata­lana de Turisme, el dia de la pre­sen­tació del catàleg al Palau Robert.

El catàleg, que està pen­jat a la xarxa i es pot con­sul­tar a Inter­net, ofe­reix qua­tre blocs de pro­pos­tes. Totes les visi­tes s'han de con­trac­tar (al web de Cata­lo­nia Sacra direc­ta­ment). Les pro­pos­tes són de “pro­vada solvència”, explica Dani Font, coor­di­na­dor de Cata­lo­nia Sacra. “Des que va néixer aquest pro­jecte, ara fa qua­tre anys, nosal­tres ofe­rim men­su­al­ment una agenda d'acti­vi­tats que inclou tant visi­tes guia­des com con­ferències o visi­tes a veure patri­moni imma­te­rial: pro­ces­sons, pas­si­ons, aplecs, etc. Doncs bé, en aquesta guia que ara pre­sen­tem ofe­rim de forma orga­nit­zada i per a grups les visi­tes i rutes que han tin­gut més èxit de públic de la nos­tra agenda.” “El for­mat de visita guiada és un pro­jecte que teníem des del pri­mer moment i que ara podem fer rea­li­tat”, explica Font, que admet que aquesta dinàmica turística “també per­metrà a les esglésies, cate­drals, mones­tirs i ermi­tes obte­nir uns ingres­sos que han de ser­vir per poder man­te­nir el patri­moni”.

En un pri­mer bloc de la guia, ano­me­nat Des­co­ber­tes, es pre­sen­ten catorze visi­tes guia­des que es poden fer en un sol dia. Entre les pro­pos­tes hi ha anar a veure les parròquies de la Val d'Aran, el romànic del Baix Llo­bre­gat, el sos­tre de la cate­dral de Vic, els retau­les bar­rocs del Sol­sonès, el gòtic valencià: More­lla i Sant Mateu, les esglésies romàniques de la Vall de Boí, fer a peu una visita als tem­ples de Pon­tons, a l'Alt Penedès, o recórrer les esglésies de la vall d'Àneu. Un altre bloc de la guia, Grans Monu­ments, posa la vista a les cate­drals del país i a d'altres grans obres, entre les quals la basílica de Santa Maria de Vila­franca i el mones­tir de Ripoll. Cada iti­ne­rari és guiat per un pro­fes­si­o­nal, nor­mal­ment una per­sona que ha estu­diat història de l'art.

El ter­cer capítol és una nove­tat: Grans Rutes, dues, pen­sa­des per con­trac­tar a través d'agències de viat­ges ja que poden ser d'uns quants dies de durada i reque­rei­xen una infra­es­truc­tura més com­pli­cada (a més del trans­port, allot­ja­ment, die­tes, etc). Una d'aques­tes rutes es titula Cata­lu­nya 1.000 anys i és un recor­re­gut que segueix el fil cro­nològic de la història. Recorre les grans obres mes­tres dels dife­rents estils artístics, del romànic fins a Gaudí, pas­sant pel llu­minós gòtic i l'esce­nogràfic bar­roc. La segona ruta, que també s'ha de con­trac­tar a través d'una agència, es titula l'Església dels Piri­neus, un iti­ne­rari que visita, en una set­mana, els monu­ments impres­cin­di­bles de l'art romànic del Piri­neu Català, de la Vall de Boí fins a Girona.

Final­ment, el catàleg ofe­reix sis rutes a Espais Oberts, una selecció d'esglésies que ja tenen un sis­tema de visita i una recepció pròpia que fan pos­si­ble les visi­tes indi­vi­du­als i no cal dema­nar hora ni posar-se en con­tacte amb l'orga­nit­zació. S'hi pot anar per lliure. Entre aquests espais reco­ma­nats hi ha Santa Maria de Cas­telló d'Empúries, el mones­tir de Sant Joan de les Aba­des­ses, el mones­tir de Sant Cugat o bé l'església de Mont­blanc.

A banda d'aquesta guia Cata­lo­nia Sacra manté oberta la seva agenda d'acti­vi­tats, a la qual s'hi pot apun­tar la gent de forma indi­vi­dual i que ofe­reix una cin­quan­tena de pro­pos­tes. Per aques­tes fes­tes de Set­mana Santa, per exem­ple, entre les dife­rents opci­ons que s'ofe­rei­xen hi ha, fins al 22 d'abril, assis­tir a la Passió de Cer­vera; el dia 29 d'abril hi ha fixada una con­ferència davant l'obra Retaule del Roser de Sant Vicenç de Sarrià o, el dia 1 de maig, es pot anar a l'Aplec del Pa i l'Empenta al cas­tell de Subi­rats, a l'Alt Penedès.

El turisme pel patri­moni religiós dona molt de si. També el turisme de natura amb rere­fons religiós: el camí de Sant Jaume o el camí de Sant Ignasi, que es poden començar des de Mont­ser­rat, o els reces­sos en cerca de pau i tran­quil·litat. Cata­lu­nya dis­posa de molts mones­tirs amb hos­tat­ge­ria per anar-hi a pas­sar uns dies allu­nyat del bro­git del món, els de Mont­ser­rat, Poblet, Sant Daniel de Girona, Santa Maria de Vall­don­ze­lla de Bar­ce­lona o el de les Ave­lla­nes, a Os de Bala­guer.

4
anys
fa que va néixer el projecte Catalonia Sacra, una iniciativa promoguda directament pels 10 bisbats catalans per donar a conèixer el patrimoni religiós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.