Societat

festes i tradicions

sant jordi

La cultura popular surt al carrer per gaudir Sant Jordi

Sardanes i cercaviles se sumen als actes literaris d'una jornada protagonitzada per llibres i roses

A Cervera, Balaguer, Tremp o Solsona s'organitzen diverses activitats per commemorar la diada

Sant Jordi, patró de Catalunya, vesteix el país de llibres i roses el 23 d'abril. Moltes localitats, a més, sumen altres mostres de la cultura popular a la llegenda i a la festa. Amb motiu de la setmana de Sant Jordi, Cervera programa un seguit d'actes de caire literari i cultural que culmina amb la cercavila teatralitzada de la llegenda de Sant Jordi, diumenge. És un dels trets característics d'aquesta diada a la capital de la Segarra. La cercavila de la llegenda de Sant Jordi, protagonitzada per alumnes de l'Escola de Teatre La Caserna, sortirà a les sis de la tarda del carrer General Güell.

Sant Jordi Enamora a Balaguer. La capital de la Noguera ha preparat un ventall d'activitats culturals fins diumenge per tal de rebre la diada. Actes diversos que volen arribar a públics i edats diferents. Així trobem des de tallers de mones de Pasqua fins a representacions teatrals, rondalles infantils, presentacions de llibres, ballada de sardanes, un recital de música i poesia, hip-hop, dansa, una fira d'art o l'estrena del grup de percussió de l'Escola Municipal de Música de Balaguer, entre d'altres. Tot i que hi ha hagut una sèrie d'activitats prèvies, és justament el diumenge 23 d'abril quan es concentren bona part de les propostes. Fins a nou activitats al llarg del dia tindran lloc a la plaça del Mercadal i al passeig de l'Estació.

La celebració de la festivitat de Sant Jordi també omplirà la Cerdanya, amb parades de llibres i roses a Puigcerdà, Bellver de Cerdanya, Martinet, Bolvir, Guils de Cerdanya i Prat. A Alp, diumenge, tindrà lloc la XXXIV edició dels Jocs Florals de la Cerdanya.

A Tremp, la celebració comença avui divendres (19 h), a la biblioteca Maria Barbal, amb un espectacle de dansa inspirat en el llibre Pedra de tartera de Maria Barbal. Demà, l'espectacle de titelles infantil La llegenda de Sant Jordi omplirà la plaça Capdevila, mentre que el concert del cantautor Jordi Montañez ho farà amb la rambla del Doctor Pearson. Diumenge a la tarda, concert del pianista Antoni Tolmos, a l'Espai Cultural La Lira.

La programació de Sant Jordi a Solsona s'amplia fins als tres dies, del 21 al 23 d'abril, amb actes literaris i musicals pensats per a infants i adults. La revetlla de Sant Jordi començarà el divendres a la tarda i proposa diverses novetats fins dissabte al matí. Diumenge, diada de Sant Jordi, l'Àtic Taller Musical protagonitzarà un espectacle de música i poesia a les 11.30 h a la plaça Major, titulat La música de les paraules. A les 18 h al mateix espai, la cobla juvenil Ciutat de Solsona interpretarà la tradicional ballada de sardanes.

Llibres, roses i cultura popular i tradicional a Lleida

M.J.R.

La ciutat de Lleida omplirà els seus carrers aquest diumenge amb 142 estands de llibres, roses i d'altres productes per la diada de Sant Jordi. El fet que enguany la diada de Sant Jordi caigui en diumenge ha fet disminuir un 25% el nombre de peticions per tenir parades al carrer, tot i que un any més la diada serà també l'aparador de diferents activitats culturals, literàries i gastronòmiques a la ciutat. A més, enguany se seguirà oferint el pa de Sant Jordi, fet a base de formatge, sobrassada i nous, un producte molt elaborat, del qual es calcula que se'n vendran unes 20.000 unitats.

El dia abans de Sant Jordi, la ciutat celebra una altra diada, la de la cultura popular i tradicional. El Pati de les Comèdies de Lleida es transforma per un dia en l'escenari de diferents actuacions, en l'espai d'una fira d'entitats i exposicions i en la seu de diversos tallers per a grans i petits com sardanes o gegants.

Aquesta jornada té per objectiu ser un punt de trobada entre les associacions que treballen per la cultura del municipi i els seus habitants per tal que puguin mostrar la tasca que han realitzat al llarg de l'any. A més, també vol ser un punt d'informació per a tothom qui es vol incorporar a alguna de les entitats o conèixer-ne les activitats. Tot un dia per gaudir i aprendre sobre les tradicions i la cultura popular de la capital del Segrià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia