Societat

Societat

Cognom mil·lenari

Els Estarriola, originaris de Fontcoberta, commemoraran demà l'existència d'un document del 1017 on surt escrit per primer cop el seu nom

L'origen de molts noms del nostre país és tan antic com incert i només per a uns quants tenim documentació que certifiqui l'època i el lloc d'on provenen. Un d'aquests casos és el cognom Estarriola, els posseïdors del qual poden presumir de nissaga mil·lenària. Demà, unes 120 persones es reuniran al Pla de l'Estany per celebrar que enguany fa mil anys del primer document en què surt el nom: una butlla del papa Benet VIII del 1017 en què es lliuraven al monestir de Banyoles una sèrie de propietats, entre les quals, una d'anomenada Sterriola, a l'actual terme de Fontcoberta. La majoria dels participants a la trobada són de les comarques de Girona, però durant la jornada es mirarà d'establir una vídeo conferència amb uns Estarriola localitzats a Mendoza (Argentina). L'Sterriola de la butlla papal va anar evolucionant amb es anys fins a la paraula actual. Els experts consideren que aquell mot es refereix a “corrent petita d'aigua”, i descarten així la possibilitat, apuntada algun cop, que fos d'origen basc (en basc existeix el mot estarriola referit a “cabana encerclada per una tanca de pedra”).

Els promotors de la trobada són quatre famílies, entre les quals, els de ca l'Estarriola del veïnat de la Farrés de Fontcoberta. La idea –expliquen els germans Lluís i Joan, aquest alcalde del municipi– va sortir quan van celebrar una reunió familiar, el 1995, però només amb gent de la seva família més pròxima, per commemorar el 500è aniversari d'un fet tan important per a la nissaga com va ser l'alliberament respecte del senyor feudal (l'abat del monestir de Banyoles), aconseguit per Guillem Starriola el 1495 després de les guerres remences. “A la festa va venir el bon amic Joan Vilardell, historiador local, que ens va informar de l'existència de la butlla del 1017 i va proposar que ho celebréssim quan toqués”, explica en Joan mentre ell i el seu germà mostren aquell document de llibertat, expedit a nom del seu avantpassat Guillem. Tots dos lamenten que Vilardell, mort fa pocs anys, no podrà gaudir de la festa de demà. La trobada del mil·lenari l'han bastit a base de contactes personals i, sobretot, de les xarxes socials. Es trobaran al matí a Fontcoberta, on es parlarà de l'etimologia del cognom; després, al local polivalent de can Jan de la Farrés, un expert resseguirà la història de la nissaga. Abans de dinar, el grup es desplaçarà al monestir de Sant Esteve de Banyoles, on els obriran la sala de la cèlebre arqueta de Sant Martirià. Finalment, es farà un dinar a Sant Miquel de Campmajor, durant el qual es projectarà un audiovisual sobre la història dels Estarriola. Els alcaldes de Banyoles i de Sant Miquel els rebran quan estiguin en els seus municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.