Societat

DIES DE VI I ROSES

Opisso regna en la moda sobre paper

“Faig avantguarda amb moderació perquè no en són bons temps”, diu el xef Aurelio Morales

De les dones tristes de llarga faldilla dels anys deu a les alegres pin ups en banyador, el repàs que Ricard Opisso va fer per la moda del segle passat és ric i preciós. Per això resulta tot un plaer estètic la decisió de Jordi Clos d'editar un petit catàleg amb alguns dels dibuixos de l'artista en què la vestimenta és el centre d'atenció. És una selecció dels gairebé 300 de la seva col·lecció, que estan exposats de manera permanent amb accés gratuït a l'hotel Astoria, i que recorren tota la seva trajectòria.

El llibret recull les dones més glamuroses i sensuals d'Opisso, captades en algun moment de la seva vida quotidiana. Les veiem amb el seu bonic barret i un vestit jaqueta perfecte, assegudes en cafès, en un sofà envoltades de gossets o estirant dues criatures el dia de la palma en els anys quaranta. Somriuen i es mostren sensuals, enamorades o viatgeres, malgrat que l'època era trista i convulsa. Fins i tot juguen i prenen el sol. “Va retratar, sense pudor, dones amb biquini que encara no existien i també meravelloses lligadures inspirades en Elsa Schiaparelli”, explica la historiadora de la moda Pilar Pasamontes.

Especialment bonic és el dibuix de Foujita en el cafè La Rotonde, que retrata l'ambient bohemi dels anys trenta, amb noies de cabells tallats a l'estil Bob, fumant i vestides amb tocs garçon. Parava atenció a les sabates, la boina, les ulleres, el braçalet... Modernitat en estat pur. Opisso va conèixer el món artístic parisenc abans, a principis de segle, amb Picasso i Toulouse Lautrec. “Va ser una llàstima que no s'hi quedés perquè dins d'aquell ambient la seva obra hauria estat molt reconeguda”, opina Jordi Clos.

L'hoteler és un entusiasta d'aquest retratista de la vida barcelonina. Té dibuixos de subhastes, altres que provenen de la col·lecció d'Antonio Samaranch sobre el Barça i algunes que li han venut fills d'exiliats que van marxar a Amèrica amb un Opisso a la maleta. L'artista dibuixava per a moltes revistes (Pèl i Ploma, La Campana de Gràcia, L'Esquella de la Torratxa, Cu-Cut!) i va treballar un temps per a Antoni Gaudí com a delineant. “El preocupava que s'acabés la Sagrada Família i que es quedés sense feina”, explica Clos rient. La relació entre tots dos va acabar perquè “diuen que el mestre, molt religiós, el va trobar llegint una revista massa cabaretera. En canvi, Picasso el considerava un noi massa de misses”.

Opisso va formar part del club dels 4 Gats i va retratar els artistes que s'hi aplegaven, que també apareixen en el catàleg en l'apartat de moda masculina, al costat de mariners que li encantarien a Jean Paul Gaultier i d'uns preciosos retallables de moda que s'editaven al TBO. Precisament el 18 de maig Carles Gaig i el xef dels 4 Gats, Òscar Alba, prepararan un sopar a quatre mans per celebrar els 120 anys del local. Hi haurà pularda, caneló, rap, crema catalana, entre altres plats, a un preu de 110 euros.

L'hotel Astoria, que té tot el hall i dos reservats per celebrar àpats en la intimitat envoltats de dibuixos d'Opisso, pensa seguir amb la reivindicació de l'obra d'un home que tant copsava l'ambient d'un mercat amb desenes de personatges com feia sàtira política o dibuix eròtic. Volen fer més catàlegs amb temàtiques com ara l'esport, els animals i la gastronomia (genial una família sencera aspirant espaguetis).

I de gastronomia va l'altra novetat del grup de Jordi Clos, ja que l'hotel Claris estrena proposta gastronòmica de primera línia a la seva terrassa amb el xef Aurelio Morales, que va ser cap de cuina durant dotze anys amb Paco Pérez, i que s'ocupa des de fa un any i mig del restaurant Cebo de l'hotel Urban, davant del Congrés, amb una proposta personal i conceptual. “Sóc d'Alcalá de Henares i tinc el cor dividit entre Madrid i Barcelona”, diu el cuiner, que va aprendre tots els secrets de la creativitat culinària al Miramar de Llançà. “Ara faig avantguarda moderada perquè no són bons temps per a la tècnica, sobretot a Madrid”, diu el xef, que sent que s'ha abusat d'una manera de treballar, “que no tothom ho ha fet bé”. Morales treballa amb producte “de 500 quilòmetres, que és la distància que separa les dues capitals”.

Malgrat que la proposta de la terrassa vol atreure el barceloní amb una proposta fresca i mediterrània, els tocs de sofisticació d'Aurelio són suprems. Si s'opta pel menú més llarg i car (59 euros) es pot degustar set plats, entre els quals un caneló de carrabiners, un tàrtar de ventresca de tonyina i ostres i un rap amb trinxat deliciós. El menú de migdia costa 29 euros i inclou begudes.

El Claris forma part també de l'Hotel Tapa Tour, la segona edició de la ruta de tapes per hotels de 4 i 5 estrelles que es fa del 4 al 14 maig. Hi participen 34 establiments (hoteltapatour.com). Cada hotel oferirà una tapa solidària i una altra a concurs, que serà valorada pel públic a través d'una aplicació mòbil, i s'entrarà en un sorteig d'un viatge als EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.