Societat

Societat

Aigües de Barcelona i l’Ajuntament impulsen l’economia circular a Sant Feliu de Llobregat

S’han identificat 10 oportunitats, com l´aprofitament d’aigua regenerada o l’ús de biomassa procedent dels boscos locals

S’han recollit entorn a 2.500 dades dels diferents actors involucrats que requereixen un tractament de Big Data

L’economia circular es basa en el reciclatge, la reducció de residus i en el reaprofitament d’aquests com a recurs

El municipi de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) afronta un dels projectes més innovadors i potents d’Europa en l’àmbit de l’Economia Circular, amb l’aplicació dels principis d’aquest nou paradigma a escala local.

Situat a la perifèria de la capital catalana, el nucli urbà de Sant Feliu de Llobregat acull a més de 40.000 habitants i s’ha convertit en banc de proves per una metodologia dissenyada en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat, Cetaqua i Aigües de Barcelona. L’objectiu és que aquesta localitat incorpori noves metodologies per un ús eficient dels recursos, sigui prudent amb la producció de residus i tingui en compte el seu impacte en el medi ambient. Tot això, en un gir cap a l’Economia Circular; una societat basada en el reciclatge, en la que la producció de residus es redueix i en la que aquests residus s’aprofiten com a recurs.

Reinventar la roda

L’aplicació dels principis de l’Economia Circular a un municipi és quelcom fins ara inaudit. Ara bé, a Sant Feliu de Llobregat s’han obtingut resultats positius gràcies a la implicació de tots els actors involucrats i a la definició d’indicadors clau per assegurar la comunicació eficient entre 18 actors urbans, abans no connectats en aquest sentit.

Maria Monzó, Directora d’Innovació i Coneixement d’Aigües de Barcelona, explica: “A més de posar en contacte a nombrosos actors del municipi, l’equip va aconseguir identificar 10 oportunitats circulars, entre les que . destaca el reaprofitament d’aigua regenerada per a usos industrials i l’ús de biomassa procedent dels boscos locals. També s’ha posat en contacte a indústries locals per endegar un sistema compartit de gestió de residus i d’infraestructures”.

Fer que la roda giri

Aplicar un model d’Economia Circular no està exempt de complicacions. Es recullen ingents quantitats de dades de diferents parts implicades i s’ha de treballar per a convertir les dades en informació, i la informació en coneixement. Aquesta transformació a dia d’avui és possible gràcies al Big Data i les tecnologies d’Analytics Data,.

Tot i això, el municipi de Sant Feliu de Llobregat ha demostrat que, quan les entitats públiques i privades col·laboren, l’intens potencial per al creixement sostenible és possible, encara que sigui a escala municipal.

Monzó és de l’opinió que l’evolució experimentada fins ara en l’entorn digital té potencial per multiplicar el fruit dels esforços: “estem convençuts de que l’Economia Circular és el nou paradigma a seguir, i un dels gran reptes és agilitar i millorar el tractament de dades amb les plataformes i noves tecnologies desenvolupades. D’altra banda cal fer més extens aquest moviment involucrant altres administracions, institucions, ajuntaments, etc. i poder construir una xarxa que implementi diferents accions reals on l’Economia Circular sigui feta realitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia