JOSÉ LUIS COBACHO

XEF DEL RESTAURANT BALADIA

«Hi ha molts cuiners joves amb ganes de demostrar la seva qualitat»

Té 28 anys i en fa catorze que es dedica al món de la cuina. Actualment és el xef del restaurant Can Baladia d'Argentona i recentment va obtenir el segon premi en el primer concurs de receptes de turbot d'àmbit estatal.
Què ha sig­ni­fi­cat gua­nyar el segon premi en aquest con­curs d'àmbit esta­tal?
–«És molt impor­tant. És una experiència molt gra­ti­fi­cant que com­pensa tot l'esforç que he anat fent durant molts anys. Espero que hi hagi més dis­tin­ci­ons en el futur.»
–És el pri­mer con­curs a què es pre­senta?
–«Sí, i el cert és que és una experiència molt esti­mu­lant, tot i que ho vaig pas­sar molt mala­ment, perquè van tri­gar força temps a tru­car-me per dir-me que havia estat selec­ci­o­nat entre els cinc fina­lis­tes del con­curs i que havia d'anar a Galícia a cui­nar-lo per al jurat; no m'espe­rava. L'endemà de la tru­cada havia de ser a Galícia, a la tarda havia de com­pro­var que tenia tot el gènere i l'endemà havia de cui­nar sis plats en dues hores. És un plat sen­zill però ela­bo­rat. Aque­lla nit, dels ner­vis, vaig dor­mir una hora i quart.»
–El tur­bot és un peix gallec; com neix el seu interès per cui­nar-lo?
–«El tur­bot és un peix que ara s'està con­su­mint força, és bo, és gustós. M'agrada.»
–És cert que és escàs i car?
–«Ara cada cop n'hi ha més gràcies a les pis­ci­fac­to­ries. El de criança té un color més verdós, i el sal­vatge té una pell més mar­ro­nosa i és més difícil de tro­bar.»
–El tur­bot és un dels plats estre­lla de la carta de Can Bala­dia?
–«Ara comença a ser-ho.»
–Quin és el secret del plat que el va por­tar a ser segon en el con­curs?
–«Porta una salsa holan­desa feta amb rovell d'ou, man­tega i unes gotes de reducció d'un vi típic gallec. També li vaig posar safrà, a la salsa, que s'ha de cui­nar entre sei­xanta i setanta graus i amb molt de compte perquè no es talli. El plat porta una cúpula de tinta de cala­mar i uns pètals de tomàquet con­fi­tats amb all i romeu i unes pata­tes vio­le­tes tor­ne­ja­des. Al tur­bot li trec la pell i en faig un crui­xent. Un cop posada la salsa holan­desa el gra­tino i final­ment hi afe­geixo la cúpula de tinta de cala­mar.»
–Què tenia d'espe­cial el pri­mer plat per gua­nyar el cer­ta­men?
–«El cui­ner va fer un plat molt sen­zill, en què el tur­bot con­ser­vava tot el seu gust.»
–El cui­ner José Andrés, mem­bre del jurat, diu que el tur­bot ofe­reix múlti­ples pos­si­bi­li­tats per a la inno­vació a la cuina. Qui­nes són?
–«Es pot cui­nar de mol­tes mane­res: amb salsa, a la planxa, al forn... i l'espina s'apro­fita per fer-ne un fumet.»
–Què el va ani­mar a pre­sen­tar-se a un con­curs per pri­mera vegada?
–«Feia temps que en tenia ganes. El direc­tor de Can Bala­dia, però, va ser qui em va ani­mar perquè m'hi apuntés i així ho vaig fer.»
–És només el prin­cipi?
–«Sí, penso pre­sen­tar-me a més con­cur­sos.»
–A quin, en con­cret?
–«Aspiro a pre­sen­tar-me al de millor cui­ner de l'any, l'any vinent.»
–Han dit de la seva cuina que com­bina els sabors del mar i la terra i els fruits pro­pis del Maresme; què s'amaga a la seva cuina?
–«Intento fer una cuina força de tem­po­rada, que sigui tra­di­ci­o­nal i que alhora sigui inno­va­dora; no m'agrada que sigui molt sofis­ti­cada, tot i que ha de tenir un punt de sofis­ti­cació.»
–Per tant està més en la línia de Santi San­ta­ma­ria que no pas de Fer­ran Adrià?
–«Vaig fer un stage amb Santi San­ta­ma­ria i sí, estic més en la seva línia.»
–Què acon­se­lla: carn o peix?
–«Depèn de la per­sona i del moment. Hi ha dies de cada cosa, com en la qüestió dels arros­sos.»
–A la cuina cata­lana només li plo­uen reco­nei­xe­ments. La cuina cata­lana està en un bon moment.
–«Està en un bon moment i espero que segueixi així, perquè hi ha molts cui­ners joves amb mol­tes ganes de demos­trar la seva qua­li­tat.»
–Diria que els millors res­tau­rants del món són a Cata­lu­nya?
–«Sí, molts i molt dife­rents.»
–Això deu ser perquè a Cata­lu­nya hi ha bones matèries pri­me­res.
–«És fona­men­tal. A Can Bala­dia, per exem­ple, inten­tem que el pro­ducte sigui molt fresc.»
–Què té de dife­rent la cuina del Maresme res­pecte la d'altres con­tra­des?
–«Tenim molts pro­duc­tes típics de la terra que donen molt de joc.»
–I què ofe­reix vostè de dife­rent a Can Bala­dia?
–«Tenim una carta força com­pleta i ofe­rim múlti­ples pos­si­bi­li­tats amb una bona relació qua­li­tat/preu.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.