Societat

Nova tecnologia per millorar la qualitat de l’aigua del CAT

El Consorci d’Aigües de Tarragona ha construït una nova planta potabilitzadora a l’ETAP de l’Ampolla

El sistema substitueix el tractament amb clor per a l’ozó

El president de la Generalitat va inaugurar ahir a l’Ampolla, al Baix Ebre, la nova planta de tractament que el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha construït a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP). El sistema substitueix la tecnologia emprada fins ara, amb l’ús de clor per depurar l’aigua que distribueix entre els consorciats, per una altra basada en l’ozó.

Carles Puigdemont va aprofitar la vista a les instal·lacions del consorci per lloar la gestió que el CAT fa d’un recurs “essencial” com és l’aigua, i amb criteris de “responsabilitat i garanties”, va dir. El mandatari va remarcar que la nova planta esdevé “modèlica” en benefici dels ciutadans i del país, i va recordar que l’origen del consorci va nàixer per abastir d’aigua de l’Ebre municipis del Camp de Tarragona en un procés que va passar de “l’emergència” perquè no tenia les necessitats cobertes a “l’avantguarda” en un espai curt de temps.

La nova planta de tractament amb ozó és la primera d’aquestes característiques que es construeix a Catalunya. Té tres tipus d’instal·lacions diferenciades i ha suposat una inversió de 4,9 milions d’euros. Les obres s’han allargat durant dotze mesos i fins al final de l’estiu el CAT preveu tenir-la en fase de proves per acabar d’optimitzar el tractament.

La planta té una capacitat de tractament de quatre metres cúbics per segon (345.000 m³/dia). El Consorci d’Aigües de Tarragona calcula que aquest sistema permetrà estalviar entre 150.000 i 200.000 euros anuals, al mateix temps que podrà millorar la qualitat de l’aigua potabilitzada. Se’n beneficiaran els usuaris finals que consumeixen l’aigua del Consorci (entre 700.000 i 1.500.000 persones, segons l’època de l’any) com les indústries que en formen part, actualment una trentena. A més de millorar les qualitats organolèptiques de l’aigua, l’ozó permetrà deixar d’utilitzar un mecanisme, el del clor, que afegia complexitats logístiques pel que fa al transport per carretera, com també per a l’ús a les mateixes instal·lacions del CAT.

LA FRASE

El consorci d’aigües ha passat de l’emergència a l’avantguarda en molt poc temps
Carles Puigdemont
President de la Generalitat

LA XIFRA

4,9
milions d’euros
és la inversió del CAT per construir la planta. Permetrà estalviar fins a 200.000 euros l’any.

Horta de Sant Joan recupera els cellers al municipi

Durant la visita a les Terres de l’Ebre, el president de la Generalitat també va visitar els ajuntaments de l’Ampolla i de Gandesa, on va ser rebut per les corporacions municipals. Al migdia, Carles Puigdemont va inaugurar el celler Les Vinyes del Convent, impulsat per l’empresari i viticultor Elies Gil a Horta de Sant Joan. D’aquesta manera, aquest municipi tradicionalment vinculat a la cultura del vi i sota el paraigua de la Denominació d’Origen Terra Alta, recupera els cellers del poble amb l’impuls de la família Gil. Disposa de quatre generacions de viticultors a l’esquena que es remunten al llarg de més de dos segles.

Les instal·lacions de Les Vinyes del Convent estan situades a l’entrada d’Horta de Sant Joan. Disposen d’una sala museu, on exposen una col·lecció d’estris vinculats al el món de la vinya al llarg de diverses èpoques, i que ha estat concebuda per divulgar la cultura del vi entre els futurs visitants de l’edifici.

Pel que fa al cultiu de la vinya, el nou celler ha plantat ceps pertanyents a les varietats que millor representen la cultura del vi a la Terra Alta. Entre les quals destaquen cinc tipus de varietats de garnatxa: la blanca, la negra, la peluda, la tintorera i l’alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.