Societat
El llegat del segon festival Viu La Burés
El vapor encara té força
L’il·lustrador barceloní Jan Barceló ha pintat un gran mural en una de les parets de l’antiga fàbrica d’Anglès
La pintura vol reinterpretar la màquina de vapor i simbolitza la voluntat de reactivar les activitats culturals locals
La màquina de vapor va ser l’empenta de l’economia catalana a finals del segle XIX. Aquesta empenta, tot i que l’activitat industrial és inexistent, es vol mantenir a Anglès. Així ho vol representar l’artista Jan Barceló, creador del mural en una de les parets de l’antiga fàbrica tèxtil Burés. “La idea ha estat agafar la màquina de vapor i transformar-la en motor d’activitats culturals”, explica el dissenyador.
L’organització del segon festival cultural Viu la Burés, que va tenir lloc el 17 de juny i amb què es vol revitalitzar l’espai d’aquesta antiga fàbrica, va contactar amb l’artista barceloní un mes abans del festival. “Habitualment necessito reposar la idea”, explica el dissenyador. Però en aquest cas no va caldre. En només una setmana ja tenia la idea al cap i en una tarda ja estava plasmada al paper. De fet, es podria dir que tot el mural ha estat un mural exprés.
Per motius logístics Barceló va haver de convertir-se en treballador de la fàbrica durant dos dies, treballant de les nou del matí a les nou de la nit, i va necessitar una tarda més per omplir el mur de 7,5 metres d’altura i 10 d’amplada que ocupa el mural.
Preocupat pel seu llegat
El de la fàbrica Burés ha estat el primer mural que s’ha realitzat a Anglès. “Anglès és un poble molt agraït; mentre pintava, nens i avis s’interessaven per la feina”, explica Barceló. I és que a l’il·lustrador el preocupava com seria vista la feina que havia fet per al poble, ja que el mural serà la petjada que Barceló deixarà a Anglès. A priori no serà oblidada com sí que ho ha estat el soroll de les màquines i la sirena de la Burés.