Societat

Festes i tradicions

Transsegre segura

Eliminen pràcticament els incidents de la baixada pel Segre fins a Balaguer després d’haver reforçat la seguretat i haver prohibit el consum d’alcohol a les barques

Hi baixa el nombre de participants, amb 230 barques

La gran festa aquàtica de la Transsegre ha tornat a congregar un altre any milers de persones a Balaguer que no s’han volgut perdre l’arribada de les embarcacions casolanes pel riu. En total, 230 barques i 1.758 tripulants han participat aquest cap de setmana en la 33a edició de la Transsegre. Són xifres inferiors a les de l’any anterior, quan hi van participar 275 barques i gairebé 2.400 mariners. Dels participants d’enguany, només un 30% eren de les comarques lleidatanes. La resta provenen d’altres indrets de Catalunya i de la resta de l’Estat, com Aragó, el País Basc i algun d’estranger.

La festa va arrencar dissabte, com és tradicional, amb el primer tram de recorregut pel riu, des de Camarassa fins a Sant Llorenç de Montgai, i es va completar ahir amb el segon tram, entre Gerb i Balaguer.

La novetat d’aquest any ha estat un augment significatiu de les mesures de seguretat. S’hi han posat més punts de vigilància i s’ha prohibit el consum de begudes alcohòliques a les barques. La presidenta de l’associació organitzadora, l’Admirals Cup Lights, Nuri Toledo, ahir va explicar en declaracions recollides per l’ACN que, gràcies a l’augment de les mesures de seguretat, el nombre d’incidents greus s’ha reduït, de 40 l’any passat, a només un aquest any. Toledo va proposar que de cara a l’any que ve s’hi impliquin municipis del voltant, per exemple, amb una fira, per atraure encara més públic i promocionar la zona.

En les nits de divendres i de dissabte hi va haver festa grossa a Balaguer, amb música en directe a la llera del riu, però el temps no hi va acompanyar durant la nit de dissabte.

LA XIFRA

1.758
tripulants
són els que el cap de setmana van navegar pel riu a la Transsegre, a bord d’un total de 230 barques.

LA FRASE

Gràcies a les mesures de seguretat, els incidents han passat de 40 l’any passat a només 1
Nuri Toledo
presidenta organització transsegre 2017

Traspassant fronteres

La festa reivindica la recuperació de l’espai natural del riu mitjançant un descens no competitiu, i s’hi premien les embarcacions més originals. Després de més de trenta anys de celebrar-se, la festa ha trencat les fronteres de Balaguer i ara la majoria de participants ja són d’altres indrets. Només un 30% cent d’inscrits són de Balaguer. La primera barca que va arribar ahir a la meta era una barca conduïda per un grup de cinc amics, d’Esparreguera, que fa nou anys que participen en la Transsegre. Es diuen Waterworld i no sabien que arribaven els primers fins que van arribar al final. Els segons van ser un grup de set persones d’Arbúcies, Breda, Vilopriu i Bàscara, i els tercers de creuar el pont d’arribada van ser la barca de sis amics d’Esparreguera, El Suro (Santa Maria de Vilalba), Òdena i Esplugues de Llobregat.

Els primers lleidatans que van travessar la línia d’arribada sí que eren de Balaguer i anaven disfressats de massais. Un d’ells, Antonio Altisent, de Balaguer, va animar els joves a seguir la tradició de les disfresses i a animar la festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia