LOLA PUIG GASULL

CUINERA I PRESIDENTA DE L'ASSOCIACIÓ MÓN EMPORDÀ

«Ha estat un any excel·lent per als que tenen sensibilitat ecològica»

QÜESTIONARI

Millor notícia o fet de l'any
El fet que el Fòrum Gastronòmic donés el premi Cuiner de l'Any a un professional emergent que treballa amb producte ecològic
Pitjor notícia o fet de l'any
L'anunci de noves carreteres
Personatge de l'any
La fada Gina (Montserrat Forns), que transmet el contacte amb la natura a través dels seus contes
Indesitjable de l'any
Qualsevol delinqüent ecològic
Assignatura pendent de l'any
El canvi de xip de la major part de personatges que tenen poder

Lola Puig Gasull és propietària del restaurant El Fort, d'Ullastret, i del grup fundador, al desembre del 2008, dels Mercats de Producte Local i Ecològic Món Empordà.

–Us acaben de donar la placa de la xarxa de Restaurants Kilòmetre 0, d'Slow Food.
–«Hi pot accedir tothom, però tu has de prendre un compromís. A mi m'ha sigut molt fàcil, perquè tinc molt clar el que em demanen, ja que és el que he practicat sempre.»
–«Sempre» vol dir des del 1997, quan us vau fer càrrec del restaurant El Fort?
–«Des de bon principi vaig començar a treballar a la cuina amb producte ecològic; com que no m'era fàcil trobar-lo aquí, l'anava a buscar a mercats de Prada de Conflent i Perpinyà. Quan jo anava a comprar a la Catalunya Nord, els productors d'aquí també hi havien d'anar a vendre.»
–Hi ha consciència ecològica?
–«Creix a poc a poc. És un dels mercats que més es desenvolupa. Cal un treball de pedagogia des d'una base sòlida i, per això, ja és important que es faci lentament. Quan vaig començar amb producte ecològic, no m'atrevia ni a dir-ho: parlava de coses bones. La meva preocupació és que la meva cuina sigui bona i saludable. Cuina i salut són una responsabilitat gran i no només per seguretat alimentària. Ho dic perquè la gent s'ha de nodrir en tots els sentits.»
–El territori, el vostre entorn, ja us dóna de tot?
–«El meu pare té un hort i un olivar i ens abastim en un 40%. L'altre 60% és de productors ecològics de la zona.»
–Què us falta del que hauríeu de trobar a prop de casa?
–«Vins i olis. Sobretot falten vins. Jo en conec tres i possiblement n'hi ha més, però tenim el rei: el Mas Estela, apreciat a tot el món, especialment a Alemanya, que, a més a més és biodinàmic. També hi ha el Sempervirens de Sant Sadurní de l'Heura, del costat de casa mateix. D'oli ecològic tinc el d'en Vador Puig, de Torroella de Montgrí (no som parents, però). És l'Oliarum, i jo en dic oli del Montgrí.»
–Aquest 2009 ha estat un bon any?
–«Ha estat un any excel·lent per a tothom que tingui sensibilitat ecològica. Si anteriorment fèiem passets de nen, aquest any ja comencem a fer passos de persona adulta, ecològicament parlant.»
–Malgrat la crisi actual?
–«No és una crisi, és una parada per posar-nos a reflexionar, per mirar endavant i actuar de manera coherent per al nostre planeta i per a nosaltres mateixos. Anàvem massa de pressa i no ens adonàvem de tot el que deixàvem enrere. Les coses necessiten el seu temps. Anar a poc a poc. Per això Carlo Petrini i Slow Food, el moviment que ell va fundar ara fa vint anys, triomfen arreu del món.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.