Infraestructures

El govern rebutja les al·legacions i el nou eix de l'Ebre travessarà el Canalet

Nadal signarà en breu la resolució, que no modifica el traçat de la variant com demanava Tortosa

El direc­tor gene­ral de Car­re­te­res, Jordi Follia, ja ha comu­ni­cat per­so­nal­ment a l'alcalde de Tor­tosa que la Gene­ra­li­tat no ha tin­gut en compte les esme­nes que l'Ajun­ta­ment va pre­sen­tar al traçat de la vari­ant de l'eix de l'Ebre. Tot i que Fer­ran Bel ha decli­nat fer decla­ra­ci­ons sobre la reunió que van man­te­nir a finals de desem­bre, El Punt ha pogut saber que la reso­lució només neces­sita la sig­na­tura del con­se­ller Nadal. De fet, avui Follia tor­narà a visi­tar Tor­tosa, amb motiu de la pri­mera reunió que es fa al ter­ri­tori de la comissió de segui­ment del pla d'ini­ci­a­ti­ves per al desen­vo­lu­pa­ment de les Ter­res de l'Ebre. Així, Follia podria apro­fi­tar la reunió per anun­ciar avui la decisió. El des­do­bla­ment de tot l'eix de l'Ebre, entre el port dels Alfacs i Lleida, és un dels com­pro­mi­sos de la Gene­ra­li­tat amb el ter­ri­tori, després que fra­cassés l'opció cata­lana de l'auto­via de l'Aragó (A-68).

L'impuls al des­do­bla­ment de l'actual C-12, que serà una auto­via de qua­tre car­rils, també és una de les mesu­res de xoc que el govern va anun­ciar com a res­posta al tan­ca­ment de la planta de Lear a Roque­tes. En aquesta línia, el novem­bre pas­sat, la Gene­ra­li­tat va posar a con­curs la redacció de l'estudi previ de la futura auto­via entre Alca­nar i Lleida, que cos­tarà uns 900 mili­ons. Però pri­mer s'exe­cu­tarà el tram de la vari­ant per l'oest de Tor­tosa i Roque­tes, entre Vina­llop i Aldo­ver, que tindrà uns 12 quilòmetres i cos­tarà uns 72 mili­ons d'euros. L'actu­ació s'ini­cia a l'actual eix de l'Ebre a prop del nucli de Vina­llop, i des­do­bla la car­re­tera durant tres quilòmetres. Després, la via des­do­blada se separa de l'actual C-12 i comença la vari­ant, que va cap al nord-oest, tra­ves­sant la car­re­tera del Mas de Bar­be­rans, fins a la cruïlla amb la car­re­tera dels Reguers. Tot seguit, la vari­ant gira a l'est fins a enllaçar un altre cop amb l'eix de l'Ebre, a l'inici del terme d'Aldo­ver. La vari­ant tindrà dos car­rils per sen­tit sepa­rats per una mit­jana, i la Gene­ra­li­tat pre­veu la con­nexió amb les altres vies amb roton­des i pas­sos amb dife­rents nivells, a més de la cons­trucció de dos túnels arti­fi­ci­als (a Roque­tes i Jesús), camins de ser­vei i un via­ducte al bar­ranc de la Ser­vera. A banda, ja està força avançat l'estudi de traçat del tram entre la cimen­tera d'Alca­nar i Vina­llop, on la Gene­ra­li­tat havia pre­vist un nus de comu­ni­ca­ci­ons amb tres roton­des, ja que la nova auto­via que­darà con­nec­tada amb la reno­vada car­re­tera d'Ull­de­cona a Tor­tosa. Fins a la publi­cació de l'estudi infor­ma­tiu del traçat, a finals de març del 2008, l'Ajun­ta­ment tor­tosí no va saber que el traçat de la vari­ant de l'eix de l'Ebre pre­veia una afec­tació tan impor­tant sobre el poble de Vina­llop, i també va pre­sen­tar al·lega­ci­ons per inten­tar que la car­re­tera «saltés» el nucli de població. Una de les pro­pos­tes de l'Ajun­ta­ment de Tor­tosa era des­plaçar el traçat entre Vina­llop i el riu, i cons­truir el nus de car­re­te­res a l'horta de Vina­llop, sense afec­tar el poble, ni l'espai pro­te­git de la vora de l'Ebre o les cases cons­truïdes al llarg de l'actual car­re­tera.

Problema amb el Pla de Sitges

gustau moreno

Les al·legacions que va presentar l'Ajuntament de Tortosa al traçat de la variant de la C-12 reclamaven que la Generalitat tingués en compte la reserva de terrenys que el consistori va fer a l'altura del canal Xerta-Sénia, i no només el corredor que travessa la zona de xalets del Canalet. Tortosa havia incorporat en el seu pla d'ordenació urbana municipal (POUM) la reserva de terrenys per al traçat dissenyat per la Generalitat; però aquesta mesura va ser una condició perquè el govern català aprovés el nou planejament urbanístic. Segons l'Ajuntament, el trasllat del desdoblament més a l'oest també evitaria l'impacte «greu» de la variant de l'eix de l'Ebre sobre Vinallop, on la Generalitat s'ha trobat ara amb un problema afegit. Així, el seu traçat afectaria el jaciment arqueològic del Pla de Sitges, una zona protegida en què les últimes excavacions van confirmar l'existència de vestigis de poblament que van des de l'època neolítica fins a l'edat mitjana. De fet, el Pla de Sitges està catalogat com a bé cultural d'interès local, i l'Ajuntament no és partidari de desprotegir-lo, ja que això facilitaria les coses al govern. Per la seua banda, la plataforma veïnal Salvem lo Canalet, que també va presentar al·legacions al traçat de la variant, espera tenir informació oficial sobre la decisió de la Generalitat, per acordar la represa de les seues mobilitzacions. «Fa molts de mesos que esperem que es resolguin les nostres al·legacions; però, si cal, tornarem a tallar la carretera», va valorar ahir un dels portaveus, Antoni Melero. «Ens estan venent unes inversions amb finalitats electorals, sense escoltar l'opinió del territori», va remarcar Melero, que va insistir que el govern tampoc ha tingut en compte les al·legacions aprovades per unanimitat a l'Ajuntament tortosí. «Volen tenir el projecte definitiu abans de les eleccions, però han comptat poc amb la nostra oposició», va advertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.