La fabricació del nou forn caldera per a la incineradora de Campdorà, a la recta final
S’està fent a Gènova i substituirà els dos anteriors per complir amb els nous criteris de qualitat de la combustió
L’empresa pública de gestió de residus de Girona, TRARGISA, encara la recta final de la fabricació del nou forn caldera per a la incineradora de Campdorà. Està previst que l’aparell estigui a punt el mes de febrer per ser enviat a la planta des de Gènova, Itàlia, on l’empresa Ruths està duent a terme el muntatge. La setmana passada, TRARGISA va anar a visitar la fabricació del forn, que substituirà els dos anteriors per complir amb els nous criteris de qualitat de la combustió. “Aquesta serà l’obra més important dels propers anys a Girona i els beneficis seran per a tota la ciutadania”, assegura el regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés.
Un cop arribi l’aparell, està previst començar les obres paral·leles a la seva instal·lació com són els fonaments. No serà fins l’estiu que es començarà a muntar el forn caldera i a continuació la turbina i la resta de components de la planta, un procés que finalitzarà el primer trimestre del 2024. Posteriorment, es farà la primera prova d’incineració amb residus i els treballs d’optimització de la combustió.
El nou forn integrarà una caldera de vapor, de capacitat tèrmica i mecànica iguals a la prevista pels dos forns anteriors. A més, l’aparell complirà amb els últims requisits de la Decisió d’Execució de la Comissió Europea sobre les Millors Tècniques Disponibles (MTD) per a la incineració publicats el 2019.
Precisament, aquests requisits van obligar a modificar el projecte de reforma de la incineradora de Campdorà aprovat el 2015 que tenia per objectiu convertir la planta incineradora en una planta de valorització energètica de residus. Algunes de les propostes previstes van haver de ser reemplaçades, o bé modificades i adaptades als nous criteris marcats per la Comissió Europea. La més important corresponia a la substitució dels forns existents per un de nou que complís amb els nous criteris.
La fabricació del forn caldera i les altres actuacions previstes compten amb una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya de 38,5 MEUR.
L’empresa municipal TRARGISA, constituïda pels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter, assumeix la gestió de la planta incineradora amb recuperació energètica. S’encarrega principalment de l’eliminació dels residus municipals i assimilables.